استخدام برنامهنویس زامارین؛ راهنمای جامع بازار کار و درآمد
وقتی صحبت از توسعه نرمافزارها و اپلیکیشنهای موبایل میشود، همه به یاد برنامهنویسی جاوا میافتند. با اینحال راههای دیگری هم برای ساخت اپلیکیشنهای موبایل کاربرپسند وجود دارد و یکی از بهترین آنها، زبان برنامه نویسی زامارین (Xamarin) است. بسیاری از فارغالتحصیلان رشته کامپیوتر، به دنبال آگهیهای استخدامی برنامهنویس زامارین هستند و قصد دارند در این حوزه مشغول به فعالیت شوند؛ به همین دلیل این مقاله را به بررسی این زبان برنامهنویسی اختصاص دادهایم.
اگر با زبان برنامه نویسی زامارین آشنا نیستید و هنوز ابتدای راه انتخاب مسیر شغلی خود هستید، تا انتهای این مقاله از وبلاگ سایت استخدام و کاریابی جاب ویژن با ما همراه باشید. در این مطلب به بررسی زبان Xamarin، مزایا و معایب آن و تفاوت آن با اندروید استودیو میپردازیم. بعد از شناخت این زبان نیز به بررسی مسئولیتهای برنامهنویس زامارین در تیمهای توسعه محصول و شرایط استخدام این افراد خواهیم پرداخت.
زبان برنامه نویسی زامارین چیست؟
اگر رشته تخصصی شما مهندسی کامپیوتر و نرمافزار باشد یا اگر حتی اندکی هم با دنیای برنامهنویسی آشنا باشید، اسم برنامهنویسی Net. بارها به گوشتان خورده است. Net. در واقع پلتفرمی شامل ویرایشگرها و ابزارها (برای ویندوز، لینوکس، مک و داک)، زبانهای برنامهنویسی (مثل #C و مفسرهای آن) و کتابخانهها (برای کار با رشتهها، تاریخها و …) است که در کنار هم به ساخت انواع مختلف برنامهها کمک میکنند. نسخه اصلی این پلتفرم شامل اجزایی برای ساخت انواع مختلف اپلیکیشنها است؛ با اینحال فریمورکهای اضافی مثل زامارین (Xamarin Framework) که به آن اضافه میشوند، این پلتفرم را مجهز به ابزارهایی برای ساخت اپلیکیشنهایی با ویژگیهای خاص میکنند. ابزارهایی که زامارین به دات نت اضافه میکند عبارتند از:
- فرمورک پایهای برای دسترسی به فیچرهای محلی
- زبان نشانهگذاری گسترشپذیر (XML مخفف Extensible Markub Language) برای ساخت برنامههای موبایل پویا با سی شارپ
- کتابخانههای الگوهای رایج مثل معماری MVVM (مخفف Model View ViewModel)
- کتابخانههای خاص پلتفرم شامل دسترسی به API های گوگل، اپل، فیسبوک و … برای بهبود قابلیتهای برنامه
- افزونههای ویرایشگر برای ارائه امکاناتی مثل سینتکس هایلایتینگ (Syntax Highlighting)، قابلیت تکمیل خودکار کد (Code Completion) و سایر عملکردهای مخصوص ساخت صفحات موبایل
از زبان برنامه نویسی زامارین، به طور خاص برای ساخت اپلیکیشنهای مختص اندروید، ios، مک، ساعت هوشمند و تلویزیونهای هوشمند استفاده میشود. معمولاً سازمانها و شرکتهایی که نیاز به توسعه اپلیکیشن موبایل دارند، اقدام به جذب برنامهنویس زامارین میکنند. پلتفرم Net. متنباز و کاملاً رایگان است؛ پروژه زامارین هم به عنوان بخشی از این پلتفرم رایگان بود و استفاده از آن حتی با اهداف تجاری نیازی به پرداخت هزینه ندارد.
در فریمورک زامارین، تمام برنامه از کدهای بک اند (مثل منطق کسب و کار و دسترسی به دادهها) گرفته تا دسترسیهای محلی API با زبان برنامهنویسی سی شارپ نوشته میشوند. از آنجا که زامارین بخشی از Net. است، برنامهنویسهای زامارین میتوانند از پکیجها و کتابخانههای در دسترس این پلتفرم استفاده کنند یا حتی کتابخانههای خود را در دات نت بسازند.
زامارین فرم چیست؟
به جرات میتوان گفت که بزرگترین کاربرد زامارین، امکان ساخت برنامههای چند سکویی یا کراس پلتفرم (Cross Platform) است. این ویژگی ارزشمند به کمک یکی از فیچرهای زامارین به نام «زامارین فرم» (Xamarin Forms) امکانپذیر شده است. تفاوت زامارین و زامارین فرم این است که زامارین فرم یکی از فیچرهای زیرمجموعه زبان برنامهنویسی Xamarin است.
زامارین فرم یک فریمورک چندپلتفرمی برای توسعه اپلیکیشنهای اندروید، ios و ویندوز با یک کد مشترک است. اگر میخواهید اپلیکیشنهایی بنویسید که در هر پلتفرمی به یک شکل دیده شوند یا حتی اگر ترجیح می دهید در هر پلتفرمی، ظاهر ویژه و متفاوتی داشته باشد، باید از زامارین فرم استفاده کنید. از صفحات پیش آماده، لیاوتها و کنترلهای زامارین فرم میتوان برای توسعه و طراحی اپلیکیشنهایی با رابط کاربری متناسب استفاده کرد.
زامارین فرم چیزی فراتر از یک کتابخانه رابط کاربری است؛ در واقع یک فریمورک کامل است و همه آنچه را که برنامهنویسها برای ساخت اپلیکیشن موبایل نیاز دارند در اختیار آنها قرار میدهد. VVM یک الگوی طراحی برای جدا کردن رابط کاربری، داده و منطق اپلیکیشن بوده و زامارین به صورت پیشفرض از الگوی MVVM پشتیبانی میکند. با این الگو و به کمک به هم پیوستن دادهها، پیروی از VVM و ساخت برنامههایی که بدون تغییرات زیاد به سادگی قابل گسترش هستند، سادهتر از قبل میشود.
از دیگر کاربردهای زامارین میتوان به ساخت رابط کاربری با XAML و اشتراکگذاری آنها در پلتفرمهای موبایل و ویندوز اشاره کرد. با اینحال اگر علاقهای به XAML ندارید همچنان میتوانید رابط کاربریهای قدرتمندی را با سی شارپ بنویسید.
مزایای برنامه نویسی زامارین چیست؟
همانطور که گفته شد یکی از بزرگترین مزایای زامارین کراس پلتفرم بودن آن است؛ از این ویژگی مهم که بگذریم، این زبان برنامهنویسی محاسن دیگری هم دارد که باعث افزایش تقاضا برای موقعیتهای استخدام برنامه نویس زامارین شده است. در ادامه به طور خلاصه به این مزایا اشاره میکنیم.
رابط کاربری مشترک (API)
زامارین بیش از پنجاه رابط نرمافزاری (API) کاربردی و مشترک را در اختیار برنامهنویسان قرار میدهد و آن ها را از صرف زمان و انرژی مجدد برای نوشتن کد در هر پلتفرم بینیاز میکند.
به اشتراکگذاری کدها در تمام پلتفرمهای NET.
کتابخانههای استاندارد NET. دارای API یکپارچه در تمام پلتفرمهای NET. (از جمله دات نت کور و زامارین) هستند. شما میتوانید یک کتابخانه استاندارد NET. نوشته و از آن در همه محیطهای اجرایی که از پلتفرمهای استاندارد NET. پشتیبانی می کنند، استفاده کنید.
سیستم گرافیک دوبعدی برای NET.
SkiaSharp نام سیستم طراحی دوبعدی سی شارپ و NET. است که به کمک آن می توان وکتورهای گرافیکی دوبعدی، بیتمپ و متن را برای اپلیکیشنهای زامارین طراحی کرد.
استفاده مجدد از کتابخانههای ++C
در زامارین میتوان از ابزارها و کدهای زبان C و ++C دوباره استفاده و آنها را به پروژه اضافه کرد.
ساخت بازیهای موبایلی با زامارین و NET.
برنامه نویسی زامارین برای ساخت هر نوع اپلیکیشنی، از برنامههای کسب و کاری گرفته تا بازیهای سرگرمکننده و هیجانانگیز، تطبیقپذیر و بسیار قدرتمند است. در برنامهنویسی بازی، میتوانید از API های محلی مثل Apple’s SceneKit یا OpenGL یا فریمورکهای بازیسازی مثل مونو گیم، Xenko، Wave Engine یا FlatRedBall برای نوشتن کدهایتان استفاده کنید.
برنامهنویسی در محیط ویندوز و سیستم عامل مک
هر برنامهنویسی ترجیح میدهد برای کدزنی از ابزارها و سیستم عامل موردعلاقهاش استفاده کند. خانواده محصولات ویژوال استودیو از جمله زامارین ویژوال استودیو به برنامهنویسها ابزارهای کاملی را برای کدزنی، دیباگ و استقرار اپلیکیشنها ارائه داده است.
معایب زامارین چیست؟
چرا نباید از زامارین استفاده کنید؟ در ادامه به بررسی مشکلات زامارین میپردازیم.
تاخیر در بهروزرسانی پلتفرم
ارائه بهروزرسانیها کاملاً به تیم توسعه زامارین وابسته است و هیچ ابزار ثالثی غیر از خود زامارین قادر نیست از آخرین بهروزرسانیهای اندروید و ios پشتیبانی کند. تاخیر در بهروزرسانی به علت زمانبر بودن فرایند تغییرات و ایجاد افزونههای جدید است.
دسترسی محدود به کتابخانههای متنباز
توسعه نرمافزار به روش محلی این امکان را به برنامهنویس میدهد که از تکنولوژیهای متنباز به فراخور نیازش استفاده کند؛ اما وقتی از زامارین استفاده میکنید باید المانهایی را که توسط این پلتفرم یا منابع متنباز NET. فراهم شدهاند به کار بگیرید.
هزینه بالای استفاده تجاری
زامارین یک پلتفرم متنباز برای استفاده شخصی برنامهنویسها است و استفاده از آن در سطح تجاری و سازمانی میتواند بسیار هزینهبر باشد. برای مثال استفاده از Visual Studio Professional و مجموعهای از ابزارهای مرکزی توسعه آن، در سال اول ۱۱۹۹ دلار و در سالهای بعد ۷۹۹ دلار هزینه دارد. همچنین Visual Studio Enterprise که استفاده از ابزارهای جانبی را ممکن میسازد، در سال اول ۵۹۹۹ دلار و در سالهای بعد ۲۵۶۹ دلار هزینه دارد.
جامعه برنامهنویسی محدود
جامعه برنامهنویسهای زامارین بسیار کوچکتر از برنامهنویسهای محلی اندروید و ios است؛ بنابراین پیدا کردن یک توسعهدهنده زامارین حرفهای می تواند چالش بزرگی باشد. بنابر نظرسنجی انجام شده در سال ۲۰۲۰ توسط Stack Overflow، تنها ۵/۸ درصد افراد در سال ۲۰۲۰ از فریمورک زامارین استفاده میکردند! این در حالی بود که توسعهدهندههای ری اکت ۱۱/۵ درصد و فلاتر ۷/۲ درصد جامعه برنامهنویسها را تشکیل میدادند. مشکل دیگری که برنامهنویسهای این حوزه با آن مواجه هستند، نبود استانداردها و منابع مشخص برای آموزش زامارین است.
حجم زیاد اپلیکیشنها
به طور معمول اپلیکیشن های زامارین حجم بیشتری را نسبت به اپلیکیشنهای محلی اشغال میکنند. به طوری که بسته به نوع و پیچیدگی برنامهها، ممکن است حجم برنامههای زامارین بیش از دو برابر باشد.
انواع زامارین برای توسعه اپلیکیشنها
اپلیکیشنهای اندروید به زبان برنامهنویسی جاوا نوشته میشوند؛ اما خیلی از برنامهنویسها با یک زبان برنامهنویسی آشنا هستند و تمایلی به یادگیری زبانهای جدید ندارند. برنامهنویسهای اندروید برای نوشتن برنامههای این سیستم عامل می توانند از کیت توسعه نرمافزار اندروید (NDK) استفاده کرده و به زبان C یا ++C برنامهها را توسعه دهند که روش بسیار پیچیدهای است.
از سوی دیگر، زامارین این امکان را برای برنامهنویس فراهم کرده است که اپلیکیشنها را با زبان سی شارپ توسعه دهد. با کمک گرفتن از ویژوال استودیو میتوان در زامارین برای ios، اندروید و ویندوز برنامههای مختلفی را توسعه داد. به طور خاص، «زامارین اندروید» (Xamarin Android) محصول زیرمجموعه زامارین یک کیت توسعه نرمافزار کامل اندروید برای برنامهنویسهای NET. است. زامارین اندروید به برنامهنویس این امکان را می دهد که اپلیکیشن های اندروید را به کمک زبان برنامهنویسی #C یا #F بنویسد.
زامارین ویژوال استودیو چیست؟
اگر تا اینجای مقاله با ما همراه بودهاید و فکر میکنید به کار با زبان برنامه نویسی زامارین علاقهمند هستید، بهتر است با محیطهای توسعه زامارین (Xamarin IDEs) هم بیشتر آشنا شوید. ویژوال استودیو محیط یکپارچه توسعه نرمافزار مایکروسافت است که از آن برای ساخت، دیباگ کردن و انتشار اپلیکیشن در پلتفرمها و دستگاههای مختلف استفاده میشود. سه نسخه اصلی از ویژوال استودیو برای زامارین وجود دارد:
- Visual Studio Community
- Visual Studio Professional
- Visual Studio Enterprise
از تمام نسخهها میتوان برای توسعه نرمافزارهای وب، موبایل، سرور و دسکتاپ کمک گرفت. عوامل مهمی که برای انتخاب نسخه باید در نظر داشت شامل میزان تجربه برنامهنویس و اندازه تیم است.
– Visual Studio Community
این نسخه (نسخه کامیونیتی ویژوال استودیو) رایگان بوده و برای دانشجویان، تیمهای توسعه کوچک با تعداد اعضای زیر پنج نفر و پروژههای متنباز کاملاً مناسب است. همچنین از این ویرایش میتوان در تیمهایی که به تازگی با ویژوال استودیو آشنا شدهاند استفاده کرد.
– Visual Studio Proffessional
نسخه پرفشنال ویژوال استودیو مجموعهای از ابزارها و سرویسها برای توسعهدهندگان حرفهای، تیمهای کوچک و کاربرهای سازمانی بوده و از فیچرهای قدرتمندی برای درک سریع کدها استفاده میکند. این نسخه شامل Azure DevOps (شامل مجموعهای از فیچرها مثل برنامهریزی چابک پروژه و ابزارهای تست)، CI/CD pipelines، راهکارهای گزارشگیری و … است.
– Visual Studio Enterprise
نسخه اینترپرایز ویژوال استودیو ابزارها و سرویسهای قدرتمندتری را در اختیار برنامهنویسها قرار می دهد. این ابزارها برای مدیریت فرایندهای پیچیدهتر میان عملیاتهای توسعه و IT، دنبال کردن کیفیت با ابزارهای تست دستی و خودکار، دسترسی به آموزش حرفهای و اکوسیستم تست و مهندسی مایکروسافت کاربرد دارند. همچنین در سطح کاربری سازمانی میتوان به Visual Studio App Center اشاره کرد که ابزاری برای سازماندهی جریان توسعه نرمافزار در تکنولوژیهای مختلف موبایل از جمله زامارین است.
– Visual Studio Code
ویژوال استودیو کد (به اختصار VS Code) با ۵۰/۷ درصد کاربر به عنوان محبوبترین محیط توسعه در سال ۲۰۱۹ معرفی شد. VS Code یک محیط ویرایش کد متنباز و سبک است که همه ابزارهای ضروری را برای ویرایش کد، توسعه و دیباگ فراهم میکند. این محیط در لینوکس، مک و ویندوز قابل اجرا بوده و از عملیاتهای پایهای توسعه مثل اجرا، ورژن کنترل و رفع مشکلات پشتیبانی میکند.
– Visual Studio Online
ویژوال استودیو آنلاین یا GitHub Cloudspaces یک محیط توسعه بر پایه مرورگر است که از VS Code و VS2019 پشتیبانی میکند. این محیط فعلاً در نسخه بتا در دسترس بوده و قابلیتهای محدودی دارد.
برنامه نویسی زامارین یا اندروید استودیو؛ کدام بهتر است؟
اندروید استودیو محیط اختصاصی برای توسعه نرمافزارهای اندروید (IDEA) است که در آن صرفاً میتوان برنامههایی به زبان اندروید را توسعه داد. به همین دلیل اگر نیاز به توسعه برنامههای دیگر جاوا برای سایر پلتفرمها باشد، باید وارد یک محیط توسعه دیگر شد. یک تفاوت مهم که بین زامارین و اندروید استودیو وجود دارد، ساختار فایلهای آنها است؛ اندروید استودیو شامل گریدل (Gradle) است که به مدیریت کامپایلرها و ساخت فایلهای APK کمک میکند.
همچنین، اندروید استودیو از رابط کاربری گرافیکی (GUI) استفاده میکند که ساخت عناصر بصری اپلیکیشن را برای برنامهنویس راحتتر میکند. اما این بدان معنا نیست که فقط اندروید استودیو چنین قابلیتی دارد؛ زامارین هم ابزارهایی را برای طراحی UI و UX در زامارین استودیو و ویژوال استودیو ایجاد کرده است. بنابراین حتی اگر به جای استفاده از Android SDK از زامارین استفاده کنید، میتوانید ظاهر و امکانات مشابهی را دریافت کنید.
درجدول زیر به مقایسه زامارین و زامارین استودیو پرداختهایم.
ویژگی | زامارین | اندروید استودیو |
زبان برنامهنویسی | سی شارپ | ++C یا جاوا |
قابلیت اشتراک کد | کدهای مشترک در ویندوز، اندروید و ios اجرا میشوند | قابلیت اشتراک ندارد |
عملکرد | عالی | بسیار عالی |
زمان توسعه | به علت اشتراک کدها کم است | به علت اینکه برای هر پلتفرم باید کدهای جداگانه نوشته شود، زمان زیادی لازم دارد |
هزینه توسعه | به علت کاهش زمان و اشتراک کدها، کم است | به علت نیاز به نوشتن کد مخصوص هر پلتفرم، زمان و هزینه زیادی لازم دارد |
قابلیتهای سختافزاری | به علت دارا بودن پلتفرم API مخصوص، بالا است | به علت دریافت پشتیبانی کامل از سیستم، بالا است |
انتظارات کارفرما از استخدام برنامه نویس زامارین
توسعهدهنده اپلیکیشن به زبان برنامهنویسی زامارین با تیم فنی شرکتها و سایر برنامهنویسها برای ساخت اپلیکیشن موبایل همکاری میکند.
از جمله مهمترین مسئولیتهایی که کارفرماها از برنامهنویس زامارین انتظارت دارند عبارتند از:
- توسعه و نگهداری اپلیکیشنهای موبایل (اندروید و ios) و سایر دستگاههای اندرویدی
- تشخیص، تحقیق و اصلاح مشکلات پیچیده مربوط به اپلیکیشنها
- شناخت تکنولوژیهای جدید دنیا و تحقیق درباره آنها
- تست فیچرها و رفع باگها پیش از ارسال به مرحله تضمین کیفی
- ارتباط با صاحب محصول و تصمیمگیری درباره طراحی و فیچرهای جدید
- شرکت در جلسات طراحی و بازبینی وایرفریم برای ارائه دیدگاه فنی درباره طرح
- نوشتن کدهای متناسب با استانداردهای شرکت و نیازمندیهای محصول
- اطمینان از مستندسازی صحیح کدها و تست واحد آنها (Unit Test)
با مطالعه شرح شغلهای درج شده در آگهیهای سایت استخدام آنلاین جاب ویژن میتوانید بیشتر با انتظارات و اهداف کارفرماهای ایرانی از جذب و استخدام برنامه نویس زامارین آشنا شوید.
شرایط استخدام برنامه نویس زامارین چیست؟
معمولاً در مشاغل حوزه برنامه نویسی، تجربه و مهارت کارجو حرف اول را میزند. امروزه کارفرماهای زیادی افراد بدون سابقه تحصیلی مرتبط را استخدام میکنند و این موضوع را میتوان با نگاهی گذرا به آگهیهای استخدام جدید متوجه شد. البته هنوز هم در خیلی از سازمانها، شرط دارا بودن مدرک دانشگاهی مرتبط برای استخدام حرف اول را میزند.
در استخدام برنامه نویس xamarin هم، این قانون برقرار است؛ دارا بودن مدرک حداقل لیسانس در رشتههایی مثل مهندسی کامپیوتر، مهندسی فناوری اطلاعات و علوم کامپیوتر میتواند شانس افراد را در استخدام افزایش دهد. به هرحال، هر چه بیشتر کدنویسی کرده باشید و سابقه کار بالاتری داشته باشید، بهتر میتوانید خود و توانمندیهایتان را به کارفرماها اثبات کنید. البته واقعیت این است که دروس دانشگاهی به تنهایی نمیتوانند شما را در مسیر پیشرفت شغلی هدایت کنند. گذشته از تحصیلات دانشگاهی، شرکت در دورههای مرتبط و کلاسهای آموزشی موسسات هم می تواند به پیشرفت شغلی شما کمک کند.
با مرور آگهیهای فرصت شغلی برنامه نویس زامارین، میتوان متوجه شد شرایط استخدام این شغل به موارد زیر خلاصه میشود:
- تجربه و مهارت کافی در توسعه اپلیکیشن با زامارین
- تجربه کار با زامارین فرم
- درک عمیق از محیطهای توسعه نرمافزاری اندروید و IOS، اندروید استودیو و XCode
- تسلط به محیط زامارین استودیو و ویژوال استودیو
- مهارت کدنویسی بالا به زبان برنامهنویسی #C
- آشنایی با API و کتابخانههای ثالث
- آشنایی و تجربه کار با وب سرویسها
- تجربه کار با فریمورکهای MVVM
- دانش درباره استفاده مجدد از کدها در پلتفرمهای مختلف
- تجربه کار قابل استناد در زمینه برنامهنویسی
حقوق دریافتی متخصصان برنامه نویسی زامارین چقدر است؟
با نگاهی به گزارش حقوق و دستمزد جاب ویژن، میتوان میانگین حقوق و دستمزد دریافتی برنامه نویس زامارین در سال 1400 و میانگین حقوق درخواستی آنها در سال 1401 را در جدول زیر خلاصه کرد:
سطح ارشدیت | میانگین حقوق دریافتی سال 1400 در تهران | میانگین حقوق درخواستی سال 1401 در تهران | میانگین حقوق دریافتی سال 1400 در شهرهای بزرگ | میانگین حقوق درخواستی سال 1401 در شهرهای بزرگ |
تمامی سطوح | 7.7 میلیون تومان | 9.9 میلیون تومان | 6.7 میلیون تومان | 9.6 میلیون تومان |
جمعبندی
زبان برنامه نویسی زامارین، زبانی اختصاصی برای توسعه اپلیکیشنهای موبایل اندروید، ios و دستگاههای اندرویدی مثل Android TV و Android Watch است. این زبان در واقع فریمورکی است که به پلتفرم NET. اضافه میشود و امکان توسعه برنامههای چندسکویی را فراهم میآورد. با استفاده از زامارین میتوان در وقت و هزینه برنامهنویسی صرفهجویی کرد؛ چرا که کدهای نوشته شده را میتوان در انواع پلتفرمها و سیستم عاملها به کار گرفت و برنامههایی با رابط کاربری مناسب پیاده کرد.
اگر قصد دارید فعالیت حرفهای و کسب درآمد خود را در این حوزه آغاز کنید، پیش از هر کاری نیاز به یک رزومه حرفهای دارید. رزومه کاری که معمولاً در دو صفحه تهیه میشود، شامل سوابق کاری، مهارتها، تجارب و اطلاعات شخصی کارجو است. اگر با نحوه ساختن رزومه استاندارد آشنایی ندارید، میتوانید از رزومهساز آنلاین استفاده کنید و یک رزومه حرفهای با قالب استاندارد برای خود تهیه کنید. همچنین با مراجعه به بخش فرصتهای شغلی میتوانید از آخرین آگهیهای استخدام برنامهنویسی تمام زبانها مطلع شده و برای آنها رزومه ارسال کنید.
منبع: Dotnet.Microsoft