کار مناسب من چیست و چگونه میتوانم کار پیدا کنم؟
بسیاری از ما در دروان کودکی تصوری واقعبینانه از کار نداریم؛ شاید به این خاطر که در دوران کودکی دغدغهی مالی نداشته و به شغل به چشم یک سرگرمی نگاه میکنیم. وقتی بزرگتر میشویم و مجبوریم روی پای خود بایستیم، دیدگاه ما نسبت به کار مناسب، تا حد زیادی تغییر میکند و مجبور میشویم موضوعاتی مثل درآمد را در اولویت شغلی خود قرار دهیم. با این حال، شخصیت و علاقهمندیهای انسان در کودکی شکل میگیرد و درآمد و بازارکار نقشی در ایجاد علاقه به یک شغل در کودک ندارند.
بعضی از مردم آنقدر خوششانس هستند که حرفه مورد علاقهی آنها، یک شغل پردرآمد با بازار کار مناسب باشد و با کمی خوششانسی (تا جایی که به تصمیمات خودشان مربوط نمیشود) و تصمیمگیریهای صحیح در مقاطع حساس زندگی میتوانند یک عمر از انجام شغلی که از آن لذت میبرند، درآمد داشته باشند و احساس رضایت کنند.با این حال، همهی ما آنقدر خوششانس نیستیم و هر چه بزرگتر میشویم، علایق ما از مسیر زندگی ما جدا میشوند. مقاطعی مثل انتخاب رشتهی تحصیلی در دبیرستان، انتخاب رشتهی تحصیلی پیش از ورود به دانشگاه، انتخاب گرایش تحصیلی در مقاطع تحصیلات تکمیلی و انتخاب پردرآمدترین تخصص، چندراهیهای بسیار مهمی هستند که اگر در آنها انتخابهای درستی نداشته باشیم، مسیر علاقهمندی و مسیر درآمد ما از هم دیگر، دورتر و دورتر میشوند.
در این مقاله به این موضوع میپردازیم که کار مناسب برای شما چیست و چگونه میتوانید یک شغل متناسب با علاقهمندیها و شرایط زندگی خود پیدا کنید که علاوه بر تأمین نیازهای اولیه شما مثل درآمد، نیازهای عمیقتری مانند حس رضایتمندی شغلی را نیز برای شما به همراه بیاورد.
چرا کار میکنیم؟
پاسخ هر فردی به این سوال میتواند با فرد دیگر متفاوت باشد، ولی در مجموع میتوان گفت که دو دسته انگیزهی اصلی برای کارکردن وجود دارد:
- انگیزههای درونی (internsic incentives): انگیزهی درونی به معنی داشتن انگیزه برای انجام کاری بدون انتظار دریافت هیچ گونه پاداش خارجی است. وقتی کاری را صرفا به دلیل لذتبخش بودن یا جالب بودن آن انجام میدهید، برای انجام آن انگیزهای درونی دارید.
- انگیزههای بیرونی (extrinsic incentives): انگیزهی بیرونی یا خارجی، به معنی انگیزه داشتن برای انجام کاری به منظور دریافت پاداش است. این پاداش میتواند هر چیزی مثل درآمد، وجهه اجتماعی، بیمه و… باشد.
هر انگیزهای که برای انجام یک شغل داشته باشید، در یکی از دو دستهی فوق قرار میگیرد. حتی اگر هدف شما از انجام یک شغل، کمک کردن به دیگران باشد، میتوان انگیزهی شما برای انجام آن کار را در یکی از دو دستهی بالا جای داد.
فرقی ندارد که انگیزهی شغلی ما، از نوع انگیزههای بیرونی، از نوع انگیزههای درونی یا ترکیبی از هر دو است؛ ما برای رفع نیازهایمان کار میکنیم. آبراهام مازلو (Abraham Maslow) روانشناس آمریکایی، نیازهای انسان را به یک هرم پنج طبقه، تشبیه میکند. بر اساس نظریهی سلسلهمراتب نیازهای مازلو (Maslow’s hierarchy of needs) یا همان هرم مازلو (Maslow’s Pyramid)، میتوان نیازهای انسان را در یکی از پنج دسته زیر جای داد:
- نیازهای فیزیکی: این نیازها اساسیترین نیازهای هر انسان هستند و بیشترین نیازهای ما را تشکیل میدهند. نیاز به هوا برای تنفس، نیاز به غذا، نیاز به رابطه، نیاز به خواب، نیاز به پوشاک، نیاز به مسکن و… در این دسته جای میگیرند. مازلو این نیازها را در قاعدهی هرم نظری خود قرار میدهد؛ زیرا اولا اینکه این نیازها بیشترین نیازهای انسانی را تشکیل میدهند و ثانیا، در صورتی که این نیازها برطرف نشوند، نیازهای بالاتر بیمعنی خواهند بود. رفع این نیازها برای حیات انسان ضروری است.
- نیاز به امنیت: سطح بعدی نیاز انسان، نیاز به امنیت است. امنیت معانی مختلفی دارد. به عنوان مثال، میتوان از امنیت شغلی نام برد.
- نیازهای اجتماعی: در صورتی که نیازهای فیزیکی و امنیتی انسان برطرف شوند، نیازهای اجتماعی انسان مورد توجه قرار میگیرند. انسان نیاز دارد که احساس کند عضوی از یک گروه است. انسانها، پستاندارانی اجتماعی هستند و به صورت غریزی تمایل به تشکیل خانواده و دیگر گروههای اجتماعی دارند.
- عزت نفس: سطح بعدی نیازهای انسانی، نیاز به احساس عزت نفس است. انسانها به این نیاز دارند که مهم شمرده شوند و دیگران برای دستاوردهایشان ارزش قائل باشند.
- خود شکوفایی: بالاترین سطح نیازهای انسانی که تنها در صورت رفع نیازهای دیگر سطوح هرم مازلو میتوان آن را برطرف کرد، نیاز به خودشکوفایی است.
چطور بر اساس هرم نیازهای مازلو، برای آینده شغلی خود تصمیم بگیریم؟
درک نظریه مازلو به ما کمک میکند تا بهتر بتوانیم مسیر شغلی و کار مناسب خود را بر اساس نیازهایمان تعیین کنیم. به عنوان مثال، اگر شخصی وضعیت مالی خوبی ندارد و در تأمین نیازهای اولیهی خود با مشکل مواجه است، بهتر است که به دنبال شغلی برود که نیازهای اولیهی او را تأمین کند و زمانی که نیازهای اولیهاش تأمین شد، به فکر تأمین نیازهای دیگرش باشد که در سطوح بالاتر هرم مازلو قرار میگیرند.
فیلسوف و ریاضیدان برجسته، برتراند راسل (Bertrand Russell) در کتاب «تاریخ فلسفهی غرب» دلیل تبدیل شدن شهر آتن به مرکز پرورش بزرگترین فلاسفهی جهان را در حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، اختلاف طبقاتی حاکم بر جامعهی آن زمان آتن میداند و تلویحا بیان میکند که قشر مرفه پایتخت کشور یونان در آن روزها، به دلیل عدم دغدغههای مالی (تأمین بودن از نظر نیازهای پایهای شامل نیازهای فیزیکی و نیاز به امنیت)، در جهت یادگیری فلسفه گام برداشتند تا نیازهای والاتر خود، شامل نیاز به روابط اجتماعی، نیاز به عزت نفس و نیاز به خود شکوفایی را برطرف کنند.
بنابراین، خیلی مهم است که پیش از انتخاب کار آیندهی خود، جایگاهمان را در هرم نیازهای مازلو بشناسیم. آیا نیازهای مادی ما به طور کامل برطرف شده ولی هنوز نتوانستهایم عزتنفس کافی را به دست بیاوریم یا اینکه هنوز در رفع سطحیترین نیازهای بشری خود با مشکل مواجهیم؟
پیگیری یک مسیر شغلی که میدانیم بازار کار و درآمد خوبی ندارد، تنها برای کسانی مناسب است که حداقل، دو سطح پایین نیازهای مازلو در زندگیشان تامین شده باشد. شخصی که هنوز در تأمین هزینههای زندگیاش مشکل دارد یا احساس میکند که ممکن است با توجه به تورم یا شرایط دیگر در آینده برای تأمین این نیازها با مشکل مواجه شود، تنها و تنها باید به فکر شغلی برای تأمین این نیازهای اولیه خود باشد. میتوانید لیستی از شغل های ساده اما پردرآمد را آماده نموده و سپس درباره هرکدام از مشاغل اطلاعات بیشتری کسب کنید.
چگونه حرفه آینده خود را انتخاب کنیم؟
برای انتخاب کار مناسب خود، باید به موضوعاتی مثل علایق، مهارتها و اهدافی که برای زندگی خود در ذهن دارید، توجه داشته باشید. هر انتخابی که در هنگام انتخاب رشته در دبیرستان، پیش از ورود به دانشگاه و پس از ورود به دانشگاه به عنوان یک دانشجو انجام میدهید، در تعیین مسیر حرفهای شما نقش دارد. این موضوع خصوصا برای دانشجویان و افرادی که در زمان انتخاب تحصیل هستند مهم است؛ با این وجود، شما هر وقت احساس کنید که برای آن کار ساخته نشدهاید (چه در دوران دانشجویی و چه پس از استخدام)، میتوانید آن مسیر را تغییر داده و یک مسیر تازه را شروع کنید.
۱. در آزمونهای خودشناسی شرکت کنید
پیش از اینکه هر تصمیم مهمی بگیرید، خیلی اهمیت دارد که برای شرکت در یک تست خودشناسی وقت بگذارید. انتخاب شغل آینده و کار مناسب خود نیز یک تصمیم مهم محسوب میشود و از این قاعده مستثنی نیست. آزمونهای خودشناسی به شما نشان میدهند که شما دوست دارید محیط کار شما چگونه باشد، از چه نوع شغلی لذت میبرید، دوست دارید با چه کسانی همکار باشید و ….
روش دیگر برای اینکه شخصیت شغلی خود را بهتر بشناسید این است که یک آزمون خودسنجی از خود بگیرید. سوالات و جوابهای نمونه در زیر آورده شدهاند:
- ارزشهای کلیدی برای شما کدامند؟
- مثل پایداری مالی، کمک کردن به دیگران، استقلال و …
- چه مهارتهای نرمی دارید؟
- مثل مدیریت زمان، مهارتهای ارتباطی، اعتماد به نفس، حل مسئله و …
- چه مهارتهای سختی دارید؟
- مثل مهارتهای نرمافزاری، مهارتهای پژوهشی، عکاسی، مهارت در ترجمه و …
- به صورت ذاتی به چه کارهایی گرایش دارید؟
- مثل نویسندگی، رهبری، فروش، مدیریت پروژه، برقراری ارتباطات اجتماعی، برنامهریزی و …
- شخصیت شما چگونه است؟
- برای تعیین تیپ شخصیتی خود میتوانید در یک آزمون شخصیتشناسی مثل آزمون مایرز-بریگز شرکت کنید.
- به چه چیزیهایی علاقه دارید؟
- مثل فناوری، نوشتن، پزشکی، طراحی و …
۲. نیازهای ضروری خود را شناسایی کنید
شما باید به این پرسش پاسخ دهید که کار شما قرار است پاسخگوی کدام نیازهای شما باشد؟ این نیازها میتوانند متنوع باشند و در سطوح مختلف هرم مازلو جای بگیرند. برای شناسایی این نیازها در هنگام انتخاب کار مناسب باید پاسخ سوالات زیر را پیدا کنید:
- آیا نیازمند حقوق و دستمزد مشخصی هستید؟
- آیا به مزایای خاصی مثل بیمه تکمیلی نیاز دارید؟
- آیا میتوانید شغلی را بپذیرید که مسافرت جزئی از آن باشد؟
- آیا محل کار شما باید یک موقعیت جغرافیایی خاص باشد؟
- آیا نیاز به کار در منزل دارید؟ (شغل های پردرآمد خانگی را جستجو کنید)
- آیا نیاز به این دارید که حتما در یک عنوان شغلی خاص، استخدام شوید؟
- آیا کارهای خاصی هست که نیاز به انجام آنها داشته باشید یا نتوانید یا نخواهید انجام دهید؟
- آیا محدودیتی از نظر محیط کاری دارید؟
تعیین این نیازها پیش از انتخاب یک حرفه، بسیار مهم است. برای مثال، اگر نیازمند حقوق ثابت هستید، بهتر است دور فریلنسینگ را خط بکشید!
۳. فهرستی از مشاغلی که فکر میکنید برای شما مناسب هستند تهیه و در مورد آنها تحقیق کنید
با گذراندن مراحل فوق، شناخت بهتری نسبت به خود و نیازهایتان خواهید داشت و میتوانید فهرستی از مشاغلی که برای شما مناسب به نظر میرسند، تهیه کنید. اگر شغلی وجود دارد که برایتان جالب به نظر میرسد ولی اطلاعات زیادی از آن ندارید، آن را یادداشت کرده و بعد در رابطه با آن تحقیق کنید. اگر درآمد دغدغه مهمی برای شما است، حتما یک لیست مشاغل پردرآمد برای خودتان آماده کنید.
به یاد داشته باشید که عناوین شغلی همیشه به خوبی معرف خود شغل نیستند. با اینکه ممکن است یک عنوان شغلی خیلی جالب به نظر نرسد، ولی کار مناسب شما باشد. برای تهیه فهرستی از مشاغلی که احتمالا برای شما مناسب هستند، به نکات زیر توجه داشته باشید:
- از دوستان و آشنایان خود کمک بگیرید: آیا دوست و آشنایی دارید که شغلش برای شما جالب باشد؟ از او در رابطه با کارش سوال بپرسید و اگر احساس کردید آن شغل برای شما مناسب است، آن را به لیست خود اضافه کنید.
- صنایع جذاب را پیدا کنید: آیا به صنعت خاصی علاقه دارید؟ آیا به یک گروه شغلی مشخص مثل طراحی لباس یا آموزش علاقهمندید؟
- مشخص کنید که از انجام چه کاری لذت میبرید: آیا فعالیت خاصی وجود دارد که در هنگام انجام آن گذر زمان را حس نکنید؟ اگر فعالیت خاصی به ذهن شما میرسد که از انجام آن لذت میبرید، فهرستی از مشاغلی که شامل آن فعالیت خاص میشوند، تهیه کنید.
- فهرستی از اهداف و ارزشهای خود تهیه کنید: به این فکر کنید که میخواهید در ۲، ۵ و ۱۰ سال آینده در چه موقعیتی قرار داشته باشید. آیا جایگاه شغلی خاصی وجود دارد که بخواهید به آن برسید؟ آیا مکان مشخصی برای کار و زندگی در نظر دارید؟ فهرستی از مشاغلی را که شما را به هر کدام از این اهداف نزدیک میکنند، تهیه کنید.
- تواناییها و استعدادهای خود را در نظر داشته باشید: شما در چه کاری خوب هستید؟ آیا مهارتهای نرم و سخت خاصی دارید؟ فهرستی از مشاغلی که میتوانید در آنها خوب باشید، تهیه کنید.
۴. در رابطه با مشاغلی که فهرست کردهاید تحقیق و فهرست خود را کوچکتر کنید
حالا که فهرستی بلند بالا از مشاغلی که ممکن است برای شما مناسب باشند تهیه کردهاید، وقت آن است تا در رابطه با هر کدام از این مشاغل به طور مجزا تحقیق کنید تا مشاغلی را که به درد شما نمیخورند از فهرست خود حذف کرده و کار مناسب خود را پیدا کنید. برای این کار میتوانید مطابق مراحل زیر عمل کنید:
- یک روز از زندگی فردی که شغل مورد نظر شما را دارد، بررسی کنید: شما میتوانید با مطالعه بلاگ سایت کاریابی و استخدام جاب ویژن، اطلاعات بسیار زیادی از مشاغل مختلف و کارهای روزمره در این مشاغل، به دست بیاورید. همچنین، میتوانید در این باره از دوستان و آشنایان خود که به آن کار مشغول هستند، یا کارکنان یک سازمان اطلاعات کسب کنید.
- در رابطه با حقوق و دستمزد آن شغل تحقیق کنید: اگر یکی از نیازهای اساسی شما، درآمد است، باید در رابطه با حقوق و دستمزد مشاغل مختلف در فهرست خود تحقیق کرده و آنهایی را که فاصلهی زیادی با حقوق و دستمزد مورد نظر شما دارند کنار بگذارید.
- نیازمندیهای شغلی را در نظر بگیرید: هر شغلی شرایط، نیازمندیها و صلاحیتهای خودش را دارد. با تحقیق در رابطه با کارهایی که فهرست کردهاید، مشاغلی را که نیازمندیهایشان با شرایط شما انطباق ندارند، حذف کنید.
- به فرصت پیشرفت شغلی فکر کنید: متأسفانه بعضی از مشاغل، هیچ جایگاهی برای رشد و پیشرفت حرفهای ندارند. تا حد امکان از انتخاب این مشاغل به عنوان حرفه آینده خود، دوری کنید و مشاغلی را در فهرست خود نگه دارید که به شما امکان رشد و پیشرفت میدهند.
- حتما به بازار کار توجه کنید: یکی از مهمترین نکاتی که برای انتخاب یک کار مناسب باید به آن توجه داشته باشید، بازار کار آن و شانس استخدام شدن شما در آن شغل است. مشاغلی را که بازار کار بهتری دارند، در فهرست خود نگه دارید.
۵. آموزشهای لازم را برای کار مورد نظر خود بگذرانید و رزومهی خود را بهروزرسانی کنید
وقتی که از فهرست خود یک شغل را به عنوان کار مناسب و حرفهی آیندهتان انتخاب کردید، باید بررسی کنید که آیا برای استخدام شدن در آن عنوان شغلی و انجام آن کار، نیازمند آموزش دیدن هستید یا خیر؟ در صورتی که هنوز در مرحله انتخاب رشتهی تحصیلی هستید، باید رشتهای را انتخاب کنید که با نیازمندیهای حرفهی مورد نظر شما انطباق داشته باشد. در صورتی که تحصیلات شما به پایان رسیده ولی هنوز نیازمند آموزش هستید، میتوانید در دورههای آموزشی شرکت کنید.
پس از کسب آموزشهای لازم، مرحله بعدی شرکت در دورههای کارآموزی است. در این دورهها، شما یک تجربه کار واقعی خواهید داشت و ممکن است با حقوق یا بدون حقوق باشند. این دورهها میتوانند بین دو هفته تا دو سال (برای بعضی از مشاغل حساس و مهم) طول بکشند، اما به شدت به شما توصیه میکنیم که حتما دورههای کارآموزی را پشت سر بگذارید.
چطور کار پیدا کنیم؟
تا این بخش از مقاله به شما گفتیم که چگونه میتوانید تشخیص دهید که کار مناسب برای آیندهی شما کدام است. زمانی که حرفه آیندهی خود را انتخاب کردید و آموزشهای لازم را پشت سر گذاشتید، وقت آن است که به جستجوی کار بپردازید.
در ابتدا شما باید یک روزمهی حرفهای برای خود بسازید. برای مطمئن شدن از اینکه رزومهی شما، دارای قالب و طرحی حرفهای و استاندارد است، میتوانید از رزومه ساز رایگان جابویژن نیز استفاده کنید.
در مرحلهی بعدی باید برای فرصتهای شغلی مناسب خود رزومه بفرستید. شما میتوانید با جستجوی عنوان شغلی مورد نظرتان در سایت کاریابی جاب ویژن، از جدیدترین فرصتهای استخدامی آن مطلع شوید و رزومه خودتان را که توسط رزومه ساز جاب ویژن ساختهاید، به صورت آنلاین و رایگان برای کارفرما ارسال کنید. فیلترهای مختلفی مانند سطح ارشدیت، میزان حقوق، نوع همکاری، امکان دورکاری، امکان کارآموزی، امریه سربازی و… در بخش جستجوی پیشرفته سایت، به شما در رسیدن به نتایج جستجوی دقیقتر کمک میکنند.
برای آشنایی بیشتر با نحوه کاریابی و روشهای پیدا کردن شغل مناسب، میتوانید مقاله «کجا دنبال کار بگردم؟ چگونه یک کار خوب پیدا کنم؟» را در بلاگ جاب ویژن بخوانید.
۱۰ نکته مهم در انتخاب بهترین شغل برای شما
وقتی در یک حوزهی شغلی، تخصص کافی را به دست میآورید، ممکن است فرصتهای شغلی متعددی پیش روی شما قرار بگیرد، اما باید برای کدام آگهیهای استخدامی رزومه بفرستید و از میان تمامی فرصتهایی که به شما پیشنهاد میشوند، کار مناسب شما کدام است؟
نکتهای که در ارسال رزومه باید به آن توجه داشته باشید این است که فقط برای فرصتهای شغلی مرتبط با تخصص خود رزومه ارسال کنید. ارسال رزومه برای فرصتهای شغلی غیرمرتبط میتواند اعتبار برند شخصی شما را مخدوش کند و در بازار کار به عنوان فردی غیرحرفهای شناخته شوید.
معمولا، پس از اینکه برای تعداد زیادی آگهی شغلی رزومه ارسال میکنید، چندین سازمان مختلف شما را به مصاحبه دعوت میکنند. این امکان وجود دارد که در چندین مصاحبهی شغلی پذیرفته شوید و همزمان چندین کار به شما پیشنهاد شود. در این حالت، 10 نکته زیر میتواند به شما در انتخاب مناسبترین کار کمک کند.
۱. جستجوی کار را متوقف نکنید
تا زمانی که کار مناسب خود را پیدا نکردهاید، جستجوی کار را متوقف نکنید. حتی اگر یک شغل خوب پیدا کردهاید، باید با داشتن یک حسابکاربری فعال در لینکدین و یک رزومه خوب و به روز در جاب ویژن، احتمال دریافت پیشنهادهای شغلی بهتر را بالا ببرید.
دستاوردهای خود در شغل کنونی را هر چند ماه یکبار به رزومهی خود اضافه کنید و بدون اینکه از کار فعلی خود غافل شوید، نیمنگاهی هم به فرصتهای شغلی دیگر داشته باشید.
۲. یک پروفایل از کار و کارفرمای ایدهآل خود بسازید
این تکنیک به شما کمک میکند تا موقعیتهای جذابی را که احتمالا برای شما بسیار مناسب هستند، شناسایی کنید. به این منظور، ویژگیهای مطلوب کارهای قبلی و کار کنونی خود را یادداشت کنید. بعضی از سوالاتی که میتوانید از خود بپرسید عبارتند از:
- کدام فعالیتها در کار کنونی برای شما جالب هستند؟
- بهتر است که در کار بعدی با چه چیزهایی مواجه نشوید؟
- تعادل کار-زندگی مورد نظر شما چگونه است؟
- فرهنگ سازمانی مورد علاقه شما چگونه است؟
- کدام شغلها برای شما رضایتبخشتر هستند؟
۳. کمبودهای شغل فعلی را بررسی کنید
به این فکر کنید که شغل قبلی یا کنونی شما چه چیزی کم دارد و اگر چه چیزهایی داشت بهتر بود؟ از خودتان بپرسید که دوست دارید چه کاری انجام دهید؟
۴. شغل ایدهآل خود را در نظر بگیرید
شما با سنجش شخصیت شغلی که پیشتر در رابطه با آن صحبت کردیم، میتوانید شغل ایدهآل خود را از میان مشاغل و فرصتهایی که به شما پیشنهاد میشوند، پیدا کنید.
۵. ارزش کار خود را بشناسید
یکی از مهمترین موضوعات در هنگام انتخاب کار مناسب، حقوق و دستمزد است. برای اینکه در انتخاب یک شغل بهتر تصمیم بگیرید، باید با وضعیت حقوق و دستمزد در حوزه تخصصی خود آشنا باشید.
زمانی که ارزش کار خود را بهتر بدانید و با حقوق و دستمزد عرف در حوزهی تخصصی خود بیشتر آشنا باشید، میتوانید حقوق درخواستی را در رزومهی خود، دقیقتر وارد کنید تا شانس استخدام شما با یک حقوق معقول بالا برود. حقوق درخواستی شما نه باید خیلی کمتر از عرف و نه خیلی بیشتر از عرف حوزهی تخصصی شما باشد. به علاوه، شما نباید فرصتهای شغلی پیشنهادی را که حقوق و دستمزد بسیار پایینی دارند انتخاب کنید.
اگر تحقیقات شما در رابطه با حقوق و دستمزد نشان میدهد که باید دریافتی بیشتری داشته باشید، این موضوع را با کارفرمای خود مطرح و به طور همزمان، آگهیهای شغلی دارای پرداختی بهتر را جستجو کنید. عوامل زیر میتوانند روی حقوق شما مؤثر باشند:
- سابقه کار
- تحصیلات
- مهارتها و قابلیتها
- نوع شغل
اگر در حال حاضر گزینه شغلی با دستمزد بالاتر برای شما وجود ندارد، به کارفرمای کنونی خود برای افزایش دستمزد، اولتیماتوم ندهید، زیرا ممکن است آن شغل را از دست بدهید و تا مدتها شغلی دیگر برای شما وجود نداشته باشد.
۶. مهارتهایتان را برای شغل ایدهآل خود بسنجید
شما باید مهارتها و توانمندیهای لازم برای شغل ایدهآل خود را داشته باشید. در صورتی که این مهارتها را ندارید، با شرکت در دورههای آموزشی این مهارتها را تقویت کنید. حتی ممکن است کارفرمای کنونی شما حاضر باشد برای استفاده از تواناییهای شما در کارهای دیگر، هزینه دورههای آموزشی را پرداخت کند.
۷. به کارفرماها کمک کنید تا شما را پیدا کنند
حتی اگر در حال حاضر شغلی دارید که بسیار از آن راضی هستید، نباید فرصتهای شغلی بهتر را از دست بدهید. به همین دلیل، باید همواره آمادهی دریافت پیشنهادهای شغلی جدید باشید. اما کارفرمایان چگونه میتوانند شما را پیدا کنند و به شما کار پیشنهاد کنند؟
برای اینکه کارفرماها بتوانند شما را پیدا کنند دو روش بسیار خوب وجود دارد:
۱- در سایت استخدام جاب ویژن رزومه بسازید و در ساخت آن از کلمات کلیدی مرتبط با شغل استفاده کنید.
۲- در لینکدین یک پروفایل حرفهای بسازید.
به یاد داشته باشید که همیشه رزومهی خود در جاب ویژن و حساب کاربری خود در لینکدین را به روز نگهدارید.
۸. شغلهای با حقوق و دستمزد پایین را رد کنید
از اینکه یک شغل دارای حقوق و دستمزد پایین را رد کنید، باکی نداشته باشید. اگر بازار کار در حوزهی تخصصی شما خوب باشد، به زودی آگهیهای شغلی جدیدتری با درآمد بالاتر در آن حوزه منتشر خواهد شد و ممکن است حتی کارفرماها، فرصتهای شغلی جدیدی را به شما پیشنهاد کنند.
اگر از کار کنونی خود راضی هستید، پیشنهاد شغلهای با اندکی حقوق و دستمزد بیشتر را رد کنید و تنها زمانی به عوض کردن شغل خود راضی شوید که یک پیشنهاد بسیار خوب به شما ارائه شود.
۹. از ارتباطات خود برای انتخاب یک کار مناسب استفاده کنید
شما میتوانید از افراد حرفهای در سازمانهای مختلف که با آنها در ارتباط هستید، مشاورهی شغلی بگیرید و از آنها بخواهید در انتخاب بین چندین شغل به شما کمک کنند. ممکن است بعضی از این افراد، پیشنهادهای شغلی خوبی برای شما داشته باشند.
۱۰. تصمیم نهایی را بگیرید
وقتی چند پیشنهاد کار با حقوق و دستمزد مشابه پیش روی شما قرار دارد، انتخاب از میان آنها کار دشواری است. هیچ پیشنهاد شغلی را بلافاصله قبول نکنید. برای بررسی هر پیشنهاد شغلی، زمان اختصاص دهید. در تصمیمگیری برای انتخاب یک شغل از میان چندین فرصت شغلی پیشنهادی، فقط به پول فکر نکنید و مزایا، امکان پیشرفت و انگیزههای درونی خود را نیز در نظر بگیرید. به علاوه، شما میتوانید در رابطه با هر فرصت شغلی با کارفرما مذاکره کنید.
در رابطه با حقوق و دستمزد پیشنهادی عجله نکنید و تحقیقات گستردهای در رابطه با وضعیت حقوق و دستمزد در بازار کار تخصصی خود انجام دهید. دیگر در رابطه با فرصتهایی که رد کردهاید فکر نکنید و تمرکز خود را روی کار جدیدی که انتخاب کردهاید بگذارید.
جمعبندی
کار کردن دلایل مختلفی دارد که تنها یکی از آنها دریافت حقوق و دستمزد است. انگیزههای شغلی به دو دستهی انگیزههای درونی و بیرونی تقسیمبندی میشوند و در انتخاب یک حرفه برای آیندهی خود و انتخاب یک شغل از میان چندین شغل موجود، باید به هر دو دستهی انگیزههای درونی و بیرونی توجه داشته باشیم.
یکی از مهمترین معیارها برای انتخاب کار مناسب خود، هرم نیازهای مازلو است که نیازهای انسان را به پنج دسته تقسیم میکند. بر این اساس، بیشترین و پایهایترین نیازهای انسان، نیازهای فیزیکی و مادی هستند و تا این نیازها بر طرف نشوند، نمیتوان به نیازهای سطح بالاتر شامل امنیت، روابط اجتماعی، عزت نفس و خود شکوفایی فکر کرد. کاری که انتخاب میکنید، باید پیش از هر چیزی، نیازهای اولیهی شما را برطرف کند و چه بهتر اگر نیازهای سطح بالاتر شما نیز از طریق شغل مورد نظرتان تامین شوند.
برای انتخاب حرفه آینده و کار مناسب خود باید شخصیت شغلی خود را بشناسید، نیازهای ضروری خود را شناسایی کنید، فهرستی از مشاغلی که برای شما مناسب هستند، تهیه کنید، با تحقیقات دقیقتر، یک شغل از این فهرست انتخاب کنید و آموزشهای لازم را برای کسب صلاحیتهای لازم و حرفهای شدن در شغل بگذرانید. پس از گذراندن آموزشها میتوانید از طریق یک سایت استخدامی مثل جاب ویژن برای فرصتهای شغلی رزومه بفرستید.
منبع