قانون کار

استخدام سرباز امریه چه شرایط و مزایایی برای مشمول دارد و کدام سازمان‌ها امریه‌ی سربازی ارائه می‌دهند؟

معمولا در پادگان‌های نظامی از نیروهای وظیفه‌ی نخبه و تحصیلکرده، استفاده‌ی درستی نمی‌شود و مشاغلی غیرتخصصی بر عهده‌ی این افراد قرار می‌گیرد. به همین دلیل، امکان استخدام سرباز امریه برای سازمان‌های دولتی، شرکت‌های دانش‌بنیان و نهادهای غیرنظامی وابسته به حکومت فرآهم آمده است.

مشمولی که امریه می‌شود، به جای اینکه خدمت نظامی انجام دهد، پس از پشت سر گذاشتن مرحله‌ی آموزش نظامی، در اختیار به یکی از انواع سازمان‌های فوق مأمور می‌شود تا دانش و تخصص او، به بهترین شکل ممکن استفاده شود.

استخدام

البته، امریه‌ی سربازی، برای فرد مشمول خدمت وظیفه‌ی عمومی نیز مزایای زیادی دارد. از آن‌جایی که مشمول در شغلی به کار گماشته می‌شود که با تخصص و رشته‌ی او ارتباط دارد، دوره‌ی خدمت به صورت امریه سبب افزایش تجربه‌ی شغلی و تقویت رزومه‌ی مشمول می‌شود و شانس او را برای کار پیدا کردن پس از دریافت کارت پایان خدمت، بالا می‌برد. به علاوه، خدمت کردن در یک پادگان نظامی، شرایط خاص خودش را دارد که با روحیه‌ی بسیاری از افراد تحصیل‌کرده، سازگار نیست.

اما آیا امریه شدن نیازمند شرایط خاصی است؟ قوانین گذراندن خدمت سربازی به صورت امریه چیست؟ و کدام ارگان‌های دولتی و سازمان‌های غیردولتی، مجاز به استخدام سرباز امریه هستند؟ در ادامه به تمامی این پرسش‌ها پاسخ خواهیم داد. با ما همراه باشید.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام امریه‌ی سربازی می‌توانید به سایت استخدامی جاب ویژن مراجعه کنید.

سرباز امریه چیست؟

امریه سربازی چیست

خیلی از مشمولان سوال می‌پرسند که سرباز امریه چیست؟ سرباز امریه به کسی گفته می‌شود که آموزش نظامی خود را پشت سر گذاشته است ولی به جای اینکه مابقی خدمت وظیفه‌ی عمومی خود را در یک ارگان نظامی انجام دهد، تا پایان خدمت خود به یک سازمان غیر نظامی مأمور می‌شود.

مطالب مرتبط: راهنمای جامع امریه سربازی

شرایط امریه سربازی

پیش از اینکه به معرفی سازمان‌های مجاز به استخدام امریه‌ی سربازی و قوانین گذراندن خدمت به صورت امریه‌ی سربازی بپردازیم، باید به شما بگوییم که همه‌ی افراد تحصیلکرده و نخبه نمی‌توانند از این امتیاز استفاده کنند و تنها کسانی که واجد شرایط زیر باشند، می‌توانند خدمت وظیفه‌ی عمومی را به صورت امریه بگذرانند. شرایط امریه سربازی که توسط ستاد کل نیروهای مسلح تعیین شده است، عبارتند از:

  • فرد متقاضی امریه نباید معتاد به مواد مخدر یا دخانیات باشد
  • مشمول باید به یکی از ادیان رسمی کشور اعتقاد داشته باشد
  • متقاضی امریه‌ی سربازی نباید دارای سابقه‌ی کیفری باشد
  • مشمولانی که غیبت داشته باشند، نمی‌توانند امریه شوند
  • اشتهار به فساد اخلاقی مانع از پذیرش امریه توسط ستاد کل نیروهای مسلح می‌شود
  • مشمول باید به قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران التزام عملی داشته باشد
  • متقاضی باید شرایط روحی و جسمی برای انجام شغل را داشته باشد
  • مشمول نباید با کارکنان و مسئولان سازمانی که قرار است به آن امریه شود، نسبت سببی یا نسبی داشته باشد.

اولویت امریه شدن با کدام مشمولان است؟

اولویت های امریه سربازی

به غیر از این شرایط، اولویت‌بندی‌هایی توسط ستاد کل نیروهای مسلح برای امریه کردن مشمولان خدمت وظیفه‌ی عمومی تعریف شده است که به شرح زیر می‌باشد:

۱- اولویت اول با کسانی است که عضوی از یک خانواده‌ی ایثارگر باشند.

تعریف ایثارگر: افراد متوفی که توسط سازمان بنیاد شهید، لقب شهید گرفته‌اند، افرادی که در جنگ مفقودالاثر شده باشند، افرادی که توسط ستاد کل نیروهای مسلح به عنوان جانباز شناخته می‌شوند، و افرادی که ستاد کل نیروهای مسلح به آن‌ها لقب آزاده یا رزمنده (با سابقه‌ی حضور در جبهه به مدت حداقل ۶ ماه) داده است.

تعریف خانواده ایثارگر: به برادر یا پسر یک فرد ایثارگر، خانواده‌ی ایثارگر گفته می‌شود.

۲- اولویت دوم با مشمولانی است که تحت پوشش سازمان کمیته‌ی امداد قرار داشته باشند.

۳- افراد تحت پوشش بهزیستی در اولویت سوم قرار می‌گیرند.

۴- مشمولان متأهل در اولویت چهارم هستند.

۵- مشمولانی که به هر دلیلی، توسط سازمان نظام وظیفه‌ی عمومی، معاف از رزم شناخته شوند، در اولویت پنجم هستند.

۶- مشمولانی که متقاضی خدمت در مناطق محروم و کمتر توسعه‌یافته باشند، در اولویت ششم هستند.

۷- افرادی که حداقل ۶ ماه سابقه‌ی عضویت فعال در یک پایگاه مقاومت بسیج را داشته باشند، در اولویت هفتم قرار دارند.

۸- اولویت هشتم با نخبگان، استعدادهای برتر، حافظان کل قرآن و قاریان برتر ایران است.

۹- در اولویت نهم کسانی قرار دارند که توسط سازمان مجاز به استخدام سرباز امریه، بورسیه شده باشند.

۱۰- اولویت دهم نیز با کسانی است که پدر آن‌ها در قید حیات نباشد.

برای پیدا کردن آگهی‌های استخدام امریه سربازی و ارسال رزومه به آن‌ها، کلیک کنید.

قوانین امریه سربازی در حین خدمت

اکثر قوانین امریه سربازی در حین خدمت تفاوتی با خدمت در یک پادگان نظامی ندارند، با این حال، به دلیل شرایط خاص امریه‌ی سربازی، خیلی از مشمولان تصور درستی از این قوانین ندارند. دقت داشته باشید که بعضی از قوانین سخت‌گیرانه مثل مرخصی در پادگان‌ها خیلی رعایت نمی‌شوند ولی سازمان‌های امریه کننده برای بهره‌برداری هر چه بیشتر از نیروهای وظیفه، تا جایی که قانون به آن‌ها اجازه دهد (و حتی گاهی فراتر از آن) از نیروهای امریه کار می‌کشند. بنابراین، پیش از امریه شدن، باید با قوانین خدمت وظیفه‌ی عمومی به صورت امریه، آشنا باشید.

طول مدت سربازی و امکان استفاده از کسری خدمت

خدمت وظیفه‌ی عمومی در قالب امریه، ۲۴ ماه طول می‌کشد و سازمان استخدام کننده، نمی‌تواند مشمول را پیش از این مدت، ترخیص کند. بسیاری از سازمان‌ها پیش از استخدام سرباز امریه، از مشمول تعهد عدم استفاده از کسری خدمت می‌گیرند. بنابراین، اگر کسی خدمت زیادی دارید، بهتر است که امریه نشوید و به دنبال استفاده از کسری خدمت خود باشید. البته ۳ ماه کسری کارکنان متأهل به ازای هر فرزند، اجتناب ناپذیر است.

قوانین مرخصی در امریه سربازی

قوانین مرخصی امریه

مرخصی‌های استحقاقی و استعلاجی مطابق با قوانین ستاد کل نیروهای مسلح است و تفاوتی با خدمت نظامی ندارد. بنابراین، هر فرد مجردی که امریه می‌شود، یک روز در ماه، مرخصی استحقاقی دارد اما افراد متأهل می‌توانند یک ماه در سال از مرخصی استحقاقی استفاده کنند. البته فاصله تا محل سکونت نیز در مرخصی نیروهای امریه تأثیر دارد و به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر، یک روز به مرخصی استحقاقی اضافه می‌شود. دیگر عامل اثر گذار روی مرخصی، شرایط آب و هوایی است:

  • شرایط آب و هوایی درجه ۲: در این شرایط ۶ روز به مرخصی استحقاقی اضافه می‌شود.
  • شرایط آب و هوایی درجه ۳: در این شرایط هشت روز به مرخصی استحقاقی اضافه می‌شود.
  • شرایط آب و هوایی درجه ۴: در این شرایط ۱۰ روز به مرخصی استحقاقی اضافه می‌شود.

روزهای تعطیل جزء مرخصی نیروهای وظیفه محسوب نمی‌شود. به علاوه، امکان اختصاص ۲۰ روز مرخصی تشویقی به کارکنان وظیفه وجود دارد. همچنین، اقلیت‌های مذهبی در اعیاد مذهبی خود، مرخصی دارند. در صورت فوت بستگان درجه‌ی یک نیز ۱۰ روز مرخصی اعطا می‌شود. به دنیا آمدن هر فرزند، ۳ روز مرخصی دارد. میزان مرخصی استعلاجی نیز حداکثر یک ماه در سال است. البته اگر نیروی امریه به دلیل حوادث حین خدمت مصدوم شود تا ۶ ماه استراحت پزشکی خواهد داشت اما اگر پزشک معتمد نیروهای مسلح تشخیص دهد که فرد بیش از این به استراحت نیاز دارد، مشمول، از ادامه‌ی خدمت سربازی معاف خواهد شد.

رزومه ساز

قوانین تحصیل و اشتغال در حین خدمت برای نیروهای امریه

نیروهای وظیفه‌ای که به صورت امریه در اختیار سازمان‌های غیرنظامی قرار می‌گیرند، نمی‌توانند در طول خدمت وظیفه‌ی عمومی به تحصیل مشغول شوند اما اگر در این مدت، در یک مقطع تحصیلی بالاتر پذیرفته شوند، می‌توانند از ایست خدمتی استفاده کنند.

امکان عقد قراردادهای شغلی در طول مدت امریه‌ی سربازی برای نیروهای وظیفه وجود ندارد.

سازمان مجاز به استخدام سرباز امریه باید چه قوانینی را رعایت کند؟

سازمانی که نیروهای امریه‌ی سربازی را جذب می‌کند، باید آن‌ها را در یک شغل مرتبط با تخصص و رشته‌ی آن‌ها به کار بگیرد. این سازمان‌ها باید به حفظ کرامت و منزلت اجتماعی نیروهای امریه، توجه داشته باشند و در برخورد با خطاهای نیروهای وظیفه، از قوانین ستاد کل نیروهای مسلح تبعیت کنند.

به علاوه، سازمان موظف است که از نیروهای امریه در محلی که توسط ستاد کل نیروهای مسلح تعیین شده، استفاده کند و انتقال این نیروها به محل‌های دیگر بدون هماهنگی با ستاد کل نیروهای مسلح، غیرقانونی است و منجر به لغو امریه خواهد شد.

سازمان‌هایی که نیروی امریه جذب می‌کنند، می‌توانند در خارج از ساعات اداری و بدون پرداخت اضافه حقوق، از نیروی امریه استفاده کنند.

استخدام سرباز امریه تحت چه شرایطی لغو می‌شود؟

قوانین لغو امریه سربازی

تحت هر یک از شرایط زیر، مشمول امریه شده، از سازمان امریه‌کننده اخراج شده و باید مابقی خدمتش را در نیروهای مسلح بگذارند:

  • سرقت اموال سازمان
  • برخورد نادرست با ارباب رجوع
  • مشکلات اخلاقی
  • غیبت غیر موجه بیش از ۱۵ روز
  • بی‌انظباتی
  • گرایش به احزاب و گروه‌های سیاسی
  • جعل اسناد دولتی
  • تظاهر به بیماری برای گرفتن مرخصی استعلاجی
  • کم‌کاری مداوم
  • ارتباط با ضد انقلاب

مزایا و معایب امریه‌ی سربازی برای مشمولین چیست؟

امریه‌ی سربازی فرصتی برای مشمولین نخبه و تحصیل‌کرده است تا از توانایی‌ها و تخصص خود استفاده کنند. یکی از مشکلات برای بسیاری از نیروهای وظیفه در ارگان‌های نظامی این است که کارهایی غیرتخصصی به عهده‌ی آن‌ها قرار می‌گیرد که هیچ کمکی به پیشرفت آن‌ها نمی‌کند و در واقع، سبب تلف شدن عمر آن‌ها در طول مدت سربازی می‌شود.

در مقابل، کسانی که موفق به دریافت امریه می‌شوند، در رشته‌ی تخصصی خود به کار گرفته خواهند شد که سبب افزایش تجربه و مهارت‌های آن‌ها پیش از ورود به بازار کار و تقویت رزومه می‌شود که شانس این افراد برای پیدا کردن کار بعد از پایان خدمت سربازی را افزایش می‌دهد. به علاوه، خدمت کردن در یک ارگان غیرنظامی در اکثر موارد ولی نه همیشه، ساده‌تر از خدمت کردن در یک ارگان نظامی است.

با این حال، امریه‌ی سربازی معایبی هم دارد. یکی از بزرگ‌ترین معایب این نوع خدمت برای مشمولان این است که در اکثر موارد، نیروهای امریه نمی‌توانند از طرح‌های کسری خدمت استفاده کنند. نکته‌ی منفی دیگر در امریه شدن این است که اکثر سازمان‌ها، به ویژه سازمان‌های دولتی که مجاز به استخدام سرباز امریه هستند، از نیروهای وظیفه کار زیادی می‌کشند که تحمل این موضوع می‌تواند برای کسی که به امید یک خدمت راحت‌تر، درخواست امریه داده است، بسیار سخت باشد.

آیا سربازان امریه استخدام می شوند؟

بعضی‌ها سوال می‌پرسند که آیا سربازان امریه استخدام می شوند؟

امریه شدن در یک سازمان دولتی، به هیچ وجه حق یا امتیازی جهت استخدام شدن به طور دائم در آن سازمان پس از پایان خدمت سربازی ایجاد نمی‌کند. با این حال، استخدام سرباز امریه در یک شرکت دانش‌بنیان، شانس او را برای استخدام شدن به صورت دائم پس از پایان امریه، خیلی بالا می‌برد.

کدام سازمان‌ها و تحت چه شرایطی مجاز به استخدام سرباز امریه هستند؟

سازمان های استخدام کننده امریه سربازی

بر اساس اصل ۱۴۷ قانون اساسی و فصل ۸ قانون خدمت وظیفه‌ی عمومی، در شرایط صلح، ستاد کل نیروهای مسلح می‌تواند به منظور بهره‌مندی از توانایی‌های تخصصی نیروهای تحصیل‌کرده و نخبه، در شرایطی که آسیبی به ظرفیت‌های رزمی نیروهای مسلح وارد نشود، بخشی از کارکنان وظیفه‌ی خود را در اختیار سازمان‌های غیرنظامی قرار دهد. این سازمان‌ها در سه دسته قرار می‌گیرند:

  • سازمان‌های دولتی و وزارت‌خانه‌ها
  • شرکت‌های دانش‌بنیان
  • دیگر نهادها و سازمان‌های وابسته به حکومت

امریه شدن در سازمان‌های دولتی و وزارت‌خانه‌ها

سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌های دولتی مختلف هر سال از طریق فراخوان‌هایی، اقدام به استخدام سرباز امریه می‌کنند. از محبوب‌ترین این امریه‌ها می‌توان به امریه سرباز معلم (مخصوص وزارت آموزش و پرورش)، امریه‌ی پیام‌آوران بهداشت (مخصوص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی)، امریه‌ی سربازان سازندگی (مخصوص وزارت جهاد کشاورزی) و امریه‌های وزارت دفاع، شرکت نفت، وزارت نیرو، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سازمان محیط زیست و … اشاره کرد.

استخدام سرباز امریه در شرکت‌های دانش‌بنیان

معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با امضای یک تفاهم‌نامه با ستاد کل نیروهای مسلح، این امکان را به شرکت‌های دانش‌بنیان داده است تا از نیروهای امریه استفاده کنند. امریه‌ی دانش‌بنیان نیازمند داشتن امتیازات پژوهشی مشخصی است و یکی از بهترین انواع امریه‌ی سربازی محسوب می‌شود.

کسی که در یک شرکت دانش‌بنیان به صورت امریه کار می‌کند، معمولا حقوقی بالاتر از حقوق امریه‌ی سازمان‌های دولتی دریافت می‌کند و با انجام کاری کاملا تخصصی، برای حضور در بازار کار پس از پایان امریه، آماده می‌شود. همچنین، حضور در یک شرکت دانش‌بنیان برای رزومه‌ی فرد بسیار خوب است و این امکان وجود دارد که پس از پایان امریه، فرد در همان شرکت، به صورت دائم استخدام شود.

امریه‌ی دانش‌بنیان نیازمند داشتن مدرک تحصیلی لیسانس یا بالاتر است. به علاوه، مشمول تنها در صورتی می‌تواند در یک شرکت دانش‌بنیان به صورت امریه استخدام شود که به مدت ۶ ماه پیش از درخواست امریه، در شرکت مورد نظر، سابقه‌ی بیمه داشته باشد. همچنین، کسانی که فارغ‌التحصیل وزارت بهداشت باشند، نمی‌توانند امریه‌ی دانش‌بنیان بگیرند.

شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند برای جذب نیروهای امریه، آگهی استخدام منتشر کنند.

دیگر سازمان‌های غیر نظامی مجاز به استخدام سرباز امریه

بعضی دیگر از سازمان‌های غیردولتی که وابسته به نهادهای قدرت حکومتی هستند، مثل سازمان صدا و سیما، کمیته‌ی امداد امام خمینی (ره) و آستان قدس رضوی نیز می‌توانند نیروهای امریه به خدمت بگیرند.

جمع‌بندی

یکی از بهترین فرصت‌ها برای استفاده‌ی مفید از طول مدت خدمت سربازی، استخدام شدن به صورت امریه در یک سازمان غیرنظامی است. مشمولان تحصیل‌کرده و نخبه می‌توانند به جای انجام یک کار غیرتخصصی در یک پادگان نظامی که چیزی جز اتلاف عمر برای آن‌ها ندارد، با امریه شدن در یک سازمان دولتی یا یک شرکت دانش‌بنیان، کاری تخصصی و مرتبط با رشته‌ی خود انجام دهند تا ضمن تقویت رزومه‌ی خود، تجربه‌ی کافی را برای ورود به بازار کار پیدا کنند.

ستاد کل نیروهای مسلح شرایط و اولویت‌بندی‌های خاصی برای امریه کردن نیروهای وظیفه دارد. مطابق با این شرایط، فرزندان خانواده‌های ایثارگر در اولویت اول امریه شدن هستند اما دیگران نیز برای بهره‌مندی از این امتیاز، شانس دارند.

امریه‌ی سربازی ۲۴ ماه طول می‌کشد و قوانین حین خدمت امریه مانند قوانین مرخصی و تنبیهات و تشویقات، تفاوت زیادی با خدمت نظامی ندارد. سازمان به خدمت گیرنده‌ی سربازان امریه شده، باید از آن‌ها در تخصص خودشان استفاده کند و بدون هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح نمی‌تواند نیروهای وظیفه را به مکان دیگری برای خدمت منتقل نماید. بعضی از تخلفات از سوی سربازان امریه مثل کم کاری در انجام امورات محوله و مشکلات اخلاقی یا امنیتی، منجر به لغو امریه می‌شود.

یکی از معایب امریه سربازی این است که بسیاری از سازمان‌های جذب کننده‌ی نیروهای امریه، از مشمول تعهد عدم استفاده از کسری خدمت می‌گیرند. همچنین، به یاد داشته باشید که گذراندن خدمت سربازی در یک سازمان به صورت امریه، به این معنی نیست که شما حق یا امتیازی برای استخدام شدن در آن سازمان پس از پایان امریه دارید. با این حال، خدمت کردن به صورت امریه‌ی سربازی خیلی ساده‌تر (البته نه در همه‌ی موارد) و مفیدتر از خدمت نظامی است.

سازمان‌ها و وزارت خانه‌های دولتی مثل وزارت آموزش و پرورش، سازمان محیط زیست، وزارت نیرو، وزارت علوم و … ، شرکت‌های دانش‌بنیان و سازمان‌های حکومتی مثل سازمان صدا و سیما و آستان قدس رضوی، مجاز به استخدام سرباز امریه هستند.

منبع: سازمان جذب امریه

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا