کار دانشجویی چگونه به پیشرفت و موفقیت شغلی آینده کارجویان کمک می کند؟
اگر دانشجو هستید و دوست دارید بهجای گرفتن پولتوجیبی از والدین، زودتر وارد دنیای کار شوید و درآمد ماهیانهای برای خود داشته باشید به دنبال موقعیتهای کار دانشجویی باشید. مشاغلی که بهعنوان کار دانشجویی معروفاند اغلب بهصورت پاره وقت یا ساعتی هستند، نیاز به تخصص و سابقه کاری چندانی ندارند و تداخلی با برنامه کلاسهای دانشگاهی شما ایجاد نمیکنند.
اما چطور کار دانشجویی مناسب پیدا کنیم؟ در چه کسبوکارهایی فرصت کار برای دانشجویان بیشتر وجود دارد؟ آیا انتخاب نوع کار دانشجویی تأثیری در آینده کاری و حرفهای ما خواهد داشت؟
برای مشاهده آگهیهای استخدام پاره وقت کلیک کنید.
در این مقاله جاب ویژن قصد داریم راهنمای کاملی در مورد کار دانشجویی و پاره وقت به شما ارائه کنیم و در مورد انواع کار دانشجویی، مزایا و معایب آن و فرصتهای استخدام مناسب برای دانشجویان توضیحات کاملی ارائه کنیم. اگر هنوز در حال تحصیل هستید و دوست دارید درآمد داشته باشید این مقاله اطلاعات بسیار مفیدی به شما خواهد داد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
کار دانشجویی چیست؟
کار دانشجویی درواقع همان کار پاره وقت یا نیمه وقت است که علاوه بر ساعات کاری کم و منعطف، به تخصص و سابقه کاری چندانی هم نیاز ندارد و به همین دلیل هم برای دانشجوها بسیار مناسب است.
مطلب مرتبط: مزایا و معایب کار پاره وقت
اکثر دانشجویان هنوز در حال تحصیل و تکمیل مهارتهای خود هستند، از طرفی لزوم شرکت و حضور در کلاسهای دانشگاه و مطالعه دروس، امکان استخدام تماموقت را به این افراد نمیدهد. در این جاست که کار نیمه وقت به کمک دانشجویان میآید و هم فرصتی برای کسب تجربه و آشنایی با دنیای کار به آنها میدهد و هم درآمد قابل قبولی برای آنها خواهد داشت.
مزایای کار دانشجویی چیست؟
شاید برخی دانشجویان ترجیح بدهند تا پایان تحصیل کاری انجام ندهند و بعد از فارغ التخصیلی و دریافت مدرک تازه به دنبال پیدا کردن کار بروند. اما کار دانشجویی مزیتهای فراوانی دارد که بعداً در زندگی حرفهای اثرات مثبت آن را متوجه خواهید شد. بنابراین اگر به فکر آینده شغلی خود هستید و دوست دارید هرچه زودتر به موفقیت و درآمد بالا برسید این موقعیت استثنائی را از دست ندهید.
برخی از مزایای کار دانشجویی عبارتاند از:
خودتان حقوق و درآمد مستقل خواهید داشت
مسلماً، یکی از مهمترین دلایل کار دانشجویی، درآمدزایی است. حتی اگر والدین شما حمایت مالی کاملی از شما میکنند باز هم اینکه خودتان درآمد مستقلی داشته باشید لطف دیگری دارد. البته درآمد و حقوق کارهای دانشجویی اغلب زیاد نیست؛ اما حداقل میتواند کمکهزینهای برای خرید کتابهای موردعلاقه، غذا، تفریحات و … باشد و کیفیت زندگی شما را بهتر کند.
مدیریت هزینه را یاد میگیرید
وقتی پدر و مادر خرج شما را میدهند شما بدون دغدغه فقط خرج میکنید و هر موقع که پولتان تمام شد کافی است با والدینتان تماس بگیرید! اما وقتی خودتان درآمد داشته باشید کم کم یاد میگیرید که هزینهها و مخارج خود را مدیریت کنید. اگر حقوق این ماهتان را خرج کردهاید و قصد خرید دارید؛ بهتر است از خودتان بپرسید آیا واقعاً به خرید این وسایل نیاز دارم؟ این مدیریت هزینه هم در زندگی حرفهای و هم زندگی شخصی فوق العاده برایتان مفید و کاربردی خواهد بود.
مهارتهای مدیریت زمان خود را تقویت کنید
کار دانشجویی باعث فشرده شدن برنامههای دانشجویان میشود. از یکسو حضور بهموقع سر کلاسها، مطالعه درسها و آمادگی برای امتحانات و معاشرت با دوستان و از سوی دیگر کار دانشجویی و وظایف شغلی به مدیریت و زمانبندی دقیق و مناسبی نیاز دارد. بهاینترتیب، به مرور یاد میگیرید که چطور زمان خود را برنامهریزی کنید تا به تمام کارهایتان برسید و اجازه ندهید درس و کار تداخلی با هم پیدا کنند.
کسب تجربههای کاری جدید
کار دانشجویی به شما فرصت میدهد با دنیای حرفهای و کسبوکار آشنا شوید و مهارتها و تجربیات کاری بسیار مفیدی کسب کنید. معمولاً بخش زیادی از کار دانشجویی به آموزش و یادگیری اختصاص دارد و شاید بهنوعی بتوان آن را کارآموزی در نظر گرفت. به همین دلیل، درعینحال که حقوق دریافت میکنید آموزشهایی را فرامیگیرید که شما را برای ورود به دنیای حرفهای آمادهتر از قبل میکند.
آشنایی با فرآیندهای مدیریت و اجرای کسبوکار
مطمئناً بهعنوان فرد غریبه، اجازه مرور و بررسی دستورالعملها و قوانین سازمانی یک شرکت را نخواهید داشت. اما اگر به صورت نیروی پاره وقت در آنجا کار کنید این فرصت استثنایی را پیدا خواهید کرد که از نزدیک با روال اداری و مدیریت کسبوکارها آشنا شوید. آشنایی با روابط کاری، شرح وظایف و مسئولیتهای شغلی افراد مختلف، نحوه تأثیر عملکرد کارکنان بر نتیجه کار و شیوههای مدیریتی مختلف از جمله مزایای کار دانشجویی هستند.
فرصتی برای گسترش شبکه ارتباطات
یکی از دغدغههای دانشجویان و فارغالتحصیلان این است که آشنا و رابطی در دنیای کار ندارند و نمیدانند از کجا باید شروع کنند. اما اگر در دوران تحصیل، کار دانشجویی انجام داده باشید با افراد مختلفی آشنا هستید که هرکدام میتوانند به شما در پیدا کردن مسیر حرفهایتان کمک کنند. بهویژه اگر کار دانشجوییتان را مطابق با رشته تحصیلی و اهداف کاری آیندهتان انتخاب کرده باشید، این ارتباطات میتواند به بستر و سکوی پرتابی برای پیشرفت و موفقیت شغلی شما در آینده تبدیل شود.
چند ساعت کار برای دانشجویان مناسب است؟
فراموش نکنید که بهعنوان دانشجو، مهمترین وظیفه شما مطالعه و تحصیل دروس دانشگاهی است. اگر رشته دانشگاهیتان را از سر علاقه و آگاهی انتخاب کرده باشید پس هرچقدر در دوران تحصیل، بیشتر تلاش کنید بعداً ثمره و نتایج مثبت آن را در زندگی حرفهای خود خواهید دید. بنابراین هرچقدر هم برای کسب درآمد بیشتر عجله دارید اما توصیه میکنیم تعداد ساعات کار دانشجویی شما به حدی نباشد به درس شما لطمهای وارد کند.
هرچند تعداد ساعات کاری به شخصیت دانشجو، تعداد کلاسها و … بستگی دارد، اما بهطورکلی پیشنهاد میکنیم بیشتر از 20 ساعت در هفته کار نکنید تا فرصت کافی برای درس خواندن هم داشته باشید.
خوشبختانه فرصتهای کار پاره وقت و دانشجویی فراوانی در حوزههای مختلف وجود دارد و دست شما را برای انتخاب مناسبترین کار دانشجویی باز میگذارد.
مطلب مرتبط: مشاهده فرصتهای شغلی پاره وقت مناسب دانشجویان
چه فرصتهایی برای کار دانشجویی وجود دارد و کدام بهتر است؟
کار دانشجویی در دانشگاه
یکی از بهترین و در دسترسترین موقعیتهای کار دانشجویی در همان دانشگاه محل تحصیلتان است. اگر کمی پرسوجو کنید حتماً متوجه میشوید که در بخشهای مختلف مثل کتابخانه دانشگاه، بخش چاپ و انتشارات، بخش آموزش و اداری، مراقب امتحان، سلف دانشگاه و … فرصتهای کار موقت برای دانشجویان وجود دارد.
ازآنجاکه بسیاری از دانشجویان مثل شما به دنبال این موقعیتهای کاری هستند داشتن روابط خوب با اساتید و کارمندان میتواند در به دست آوردن این کارهای دانشجویی به شما کمک زیادی بکند. روابط گسترده و داشتن شبکه ارتباطی خوب و قوی فقط در دوران دانشجویی به کارتان نمیآید و یکی از مهمترین عوامل در موفقیت در زندگی کاری و حرفهای افراد است؛ پس از همینالان سعی کنید ارتباطات خود را تقویت کنید.
البته درآمد این قبیل کارهای دانشجویی زیاد نیست، ولی یک مزیت مهم دارد و آن هم آشنایی با روال اداری و برقراری ارتباط بهتر با کارکنان و اساتید دانشگاه است که میتواند به موفقیت آینده شما کمک زیادی بکند. حتی در بسیاری از موارد، دانشجویانی که در حین تحصیل کار دانشجویی انجام میدادند بعدا در همان دانشگاه به صورت رسمی استخدام شدهاند و شغل مناسب و پردرآمدی پیدا کردهاند.
فروشنده مغازه و بوتیک
اگر به مدل و فشن علاقمندید کار در یک بوتیک یا مغازه لوازم آرایشی میتواند کار دانشجویی مناسبی برای شما باشد. فروشندگی در این قبیل مغازهها اغلب بهصورت شیفتی است و علاوه بر آن، میتوانید پوشاک و لوازم موردنیازتان را هم با تخفیف یا به صورت قسطی خریداری کنید. همه خوب میدانیم که این نکته، مزیت مهمی برای دانشجویان به حساب میآید.
کار در کتابفروشی
فروشندگی در کتابفروشی برای دانشجویانی که خود اهل کتاب و مطالعه هستند فرصتی عالی و زویایی است. آشنایی قبلی شما با کتابهای مختلف میتواند به موفقیت شما در این شغل کمک زیادی بکند و درعینحال، همچنان میتوانید کتابهای بیشتری را مطالعه کنید.
تدریس خصوصی
شما با گذراندن درسهای دبیرستان و موفقیت در کنکور به مرحله دانشجویی رسیدهاید. بنابراین یکی از گزینههای پیش رو برای شما، تدریس دروس مختلف دبیرستان به محصلینی است که میخواهند خود را برای کنکور آماده کنند. علاوه بر دروس عمومی، میتوانید با توجه به رشته دانشگاهیتان به صور تخصصی در یک زمینه به تدریس خصوصی و آمادگی کنکور بپردازید.
تدریس و ترجمه زبان در آموزشگاه
اگر تسلط خوبی بر زبان انگلیسی دارید گزینههای متعددی برای کار دانشجویی خواهید داشت. تدریس زبان خصوصی یا عمومی در مؤسسات آموزشی و ترجمه متون مختلف میتواند هم مهارتهای زبانی شما را تقویت کند و هم درآمد قابل قبولی برای شما داشته باشد. تسلط بر زبان انگلیسی در تمام مراحل تحصیل و مقاطع بالاتر مثل فوقلیسانس و دکترا و همینطور زندگی حرفهای، کاربرد بسیار زیادی خواهد داشت؛ بنابراین از همینالان سعی کنید با یک تیر دو نشان بزنید؛ هم زبانتان را بهروز و تقویت کنید و هم کار دانشجویی انجام بدهید.
نگهداری از کودک
در بسیاری از خانوادهها، هم پدر و هم مادر شاغل هستند و زمان کافی برای مراقبت از کودکشان ندارند و به پرستار بچه برای مراقبت از فرزندشان نیاز دارند. ساعات کاری پرستار بچه بسیار متغیر است و به توافق بین والدین و شما بستگی دارد؛ ممکن است خانوادهای به پرستار نیمه وقت نیاز داشته باشند و خانواده دیگری تنها چند ساعت در هفته نیاز به پرستار بچه داشته باشند.
اگر دانشجو هستید و به نگهداری و ارتباط با بچههای خردسال هم علاقهمندید این شغل میتواند منبع درآمد مناسبی برای شما باشد.
کار در فروشگاههای زنجیرهای
هایپرمارکتها و فروشگاههای زنجیرهای مثل شهروند، کوروش، دیلی مارکت و … هم همیشه به نیروی کار نیاز دارند. اکثر این مشاغل مثل فروشنده، صندوقدار، کارگر ساده و … اغلب نیاز به تخصص و تجربه خاصی ندارد و آموزشهای لازم نیز حین کار به شما داده خواهد شد. بنابراین برای دانشجویانی که هنوز سابقه و مهارت کاری ندارند گزینه بسیار مناسبی به نظر میرسد. کار در این فروشگاهها اغلب بهصورت شیفتی است و میتوانید فرصت کافی برای حضور در کلاسهای دانشگاه و مطالعه دروس دانشگاهی داشته باشید.
کار در کافه و رستوران
پیشخدمت و سالن کار هم ازجمله مشاغل مناسب برای کار دانشجویی هستند و نیاز به تخصص و تجربه کاری زیادی هم ندارند. بهویژه کافهها فضای جذابی برای دانشجوها دارند و میتوانید علاوه بر کار، دوستان خوبی نیز برای خود پیدا کنید. کار در این مکانها نیز اغلب بهصورت شیفتی و پاره وقت و از هر جهت مناسب کار دانشجویی است.
کار به صورت فریلنس و دورکاری
فریلنسینگ نیز گزینه دیگری است که پیش روی دانشجویان قرار دارد. فریلنسرها به صورت دورکار کار میکنند و هیچ نیازی به حضور در محیط کاری ندارند. ساعات کاری این افراد هم بسیار متغیر و انعطافپذیر است و فقط تحویل کار قبل از زمان تعیینشده اهمیت دارد. البته به دانشجویان عزیز پیشنهاد میکنیم کار دانشجویی حضوری را انتخاب کنید تا علاوه بر کسب درآمد، از مزایای حضور در محیط کسبوکار در که بالا گفتیم هم بهرهمند شوید. اما اگر به هر دلیلی و به خاطر مشغلههای تحصیلی و شخصی، امکان کار حضوری ندارید میتوانید بهصورت دورکار و فریلنسینگ هم درآمد خوبی داشته باشید.
چطور آگهیهای استخدام پاره وقت و کار دانشجویی را پیدا کنم؟
بهعنوان دانشجو باید به دنبال آگهیهای استخدام پاره وقت باشید. شما با استفاده از فیلترهای مختلف میتوانید جستجوی خود را محدود کنید و فقط آگهی استخدام مدنظرتان را مشاهده کنید.
در صفحه فرصتهای شغلی روی جستجوی پیشرفته کلیک کنید و بعد از منوی نوع همکاری، گزینه «پاره وقت» را انتخاب کنید. بهاینترتیب، تمامی موقعیتهای شغلی پاره وقت و نیمه وقت به شما نمایش داده میشود. اگر در گروه شغلی و حوزهای خاص به دنبال کار دانشجویی هستید هم میتوانید از همانجا، گروه شغلی موردنظرتان را انتخاب کنید تا فرصتهای پاره وقت در همان گروه شغلی را مشاهده بفرمایید.
جمعبندی
با توجه به اهمیت موفقیت در دنیای کسبوکار و درآمدزایی در کیفیت زندگی و رضایتمندی فردی، دانشجویان تمایل دارند که هرچه زودتر وارد دنیای کار شوند. کار دانشجویی فرصتی بینظیر برای دانشجویان است که بدون آنکه تداخلی با کلاسهای درسی آنها ایجاد کند امکان تقویت مهارتهای تخصصی و فردی و همچنین کسب تجربه و سابقه کار را در اختیار آنها میگذارد.
دانشجویان در حوزههای بسیار متنوعی میتوانند کار دانشجویی و نیمه وقت پیدا کنند. کار در خود دانشگاه محل تحصیل شاید بهترین گزینه باشد؛ اما پسازآن میتوانید بهعنوان فروشنده، کارگر ساده، صندوقدار، پرستار بچه، مدرس و مترجم و … کار خود را شروع کنید و درآمد قابل قبولی برای خود داشته باشید.
منبع: stateuniversity.com