معرفی مشاغل

بازار کار نقشه برداری و ۶ شغل پردرآمد برای نقشه‌برداران

پیش از هر پروژه‌ی ساخت‌وساز باید یک مرحله‌ی نقشه‌برداری انجام شود. هدف از نقشه‌برداری تعیین مشخصات محل ساخت پروژه است. بنابراین، با رشد بازار کار مهندسی عمران، بازار کار نقشه برداری نیز رشد خواهد کرد.

ابزارهای بسیار مختلفی برای نقشه‌برداری مورد استفاده قرار می‌گیرند. با پیشرفت فناوری، این ابزارها نیز توسعه پیدا می‌کنند. توسعه‌ی ابزارهای مورد استفاده برای این شغل اثر مستقیمی روی بازار کار آن دارد.

آگهی استخدام

برای مشاهده‌ی فرصت‌های استخدام مهندس معماری و نقشه‌برداری، کلیک کنید.

در این مقاله می‌خواهیم در رابطه با بازار کار نقشه برداری و عوامل مؤثر بر آن صحبت کنیم. به علاوه، ۶ شغل پر درآمد در این رشته را به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

اهمیت نقشه‌برداری

نقشه‌برداری مانع از هرج و مرج در اجرای پروژه‌های عمرانی می‌شود. اگر نقشه‌برداران کار خود را به درستی انجام ندهند، مهندسین عمران نمی‌توانند با دقت بالایی کار خود را انجام دهند و مشکلات زیادی در اجرای پرژوه‌ها پیش می‌آید. پیش از ساخت هر کدام از سازه‌های زیر، نیاز به نقشه‌برداری دقیقی وجود دارد:

  • سدها
  • تونل‌ها
  • پل‌ها
  • بزرگ‌راه‌ها
  • خطوط راه‌آهن
  • آبخیزداری
  • بنادر
  • فرودگاه‌ها
  • شبکه‌های آب و فاضلاب
  • و …

اهمیت نقشه برداری

کارهایی که نقشه‌برداران انجام می‌دهند، نه تنها اهمیت فنی داشته و پیش نیاز محاسبات عمرانی هستند، بلکه از نظر حقوقی نیز اهمیت بالایی دارند. تعیین مرزهای دقیق هر پروژه‌ی عمرانی بر عهده‌ی مهندسین نقشه‌برداری است.

شما می‌توانید در سایت استخدام و کاریابی اینترنتی جاب ویژن تعداد بسیار زیادی آگهی استخدام مهندس نقشه‌بردار ببینید که نشان‌دهنده‌ی بازار کار خوب و اهمیت این رشته است.

مطالب مرتبط: آگهی های استخدام مهندس معماری

عوامل مؤثر بر بازار کار نقشه برداری

بازار کار این رشته ارتباط مستقیمی با بازار کار رشته‌ی مهندسی عمران دارد. از آن جایی که انجام هر پروژه‌ی عمرانی پیش از هر کاری نیازمند انجام نقشه‌برداری است، بنابراین، هر عاملی که روی بازار کار مهندسی عمران تأثیرگذار باشد، اثر مستقیمی روی بازار کار نقشه برداری دارد.

موقعیت جغرافیایی

یکی از مهم‌ترین عواملی که در تعداد فرصت‌های شغلی مربوط به مشاغل نقشه‌برداری و مهندسی عمران اثرگذار است، موقعیت جغرافیایی است. در بعضی از شهرها و مناطق کشور ما سرعت ساخت‌وساز خیلی پایین است و در در مقابل، در بعضی از مناطق دیگر، ساخت‌وساز و جایگزینی سازه‌های فرسوده با سازه‌های جدید، با سرعت بالایی انجام می‌شود.

برای مثال در تهران و دیگر کلانشهرها که پیوسته در حال توسعه هستند، تعداد زیادی فرصت استخدام نقشه‌بردار وجود دارد ولی در شهرهایی که چندان بزرگ و رو به رشد نیستند یا جمعیت آن‌ها در حال پیر شدن است،، فرصت‌های چندانی برای اشتغال نقشه‌برداران وجود ندارد.

وضعیت بازار مصالح

یکی از مهم‌ترین عواملی که نه تنها روی بازار نقشه برداری بلکه روی بازار کار تمامی مشاغل مرتبط با ساخت و ساز اثر دارد، وضعیت بازار مصالح ساختمانی مثل سیمان و فولاد، است.

در دوران رئیس جمهور ترامپ در ایالات متحده‌ی آمریکا تحریم‌های اقتصادی گسترده‌ای که علیه جمهوری اسلامی ایران وضع شد که اثر بسیار نامطلوبی روی بازار مصالح داشت. ظرف دوره‌ای کوتاه، قیمت آهن، سیمان و دیگر مصالح ساختمانی رشد بسیار زیادی داشت و همین موضوع منجر به رکود در ساخت‌وساز و کاهش نیاز به استخدام مهندس عمران و استخدام نقشه‌بردار شد.

با این حال، با روی کار آمدن رئیس جمهور بایدن و امید برای احیای توافق هسته‌ای، به نظر می‌رسد که بخش عمده‌ای از تحریم‌های مرتبط با تولید و واردات مصالح ساختمانی برداشته خواهند شد و می‌توان انتظار داشت که نیاز به استخدام مهندسین ساخت‌وساز به سرعت کاهش یابد.

نیاز به انرژی برق

احداث هر سد نیازمند یک پروژه‌ی نقشه‌برداری طولانی مدت و گسترده است. بنابراین، اگر نیاز یک کشور به انرژی برق‌آبی بالا باشد، پیوسته سدهای برق‌آبی تولید می‌کند. در چنین کشوری، نیاز بالایی به نقشه‌برداری وجود دارد.

میزان رونق معادن

معادن فعال به طور پیوسته در حال توسعه هستند. در نتیجه، کارهای نقشه‌‌برداری در معادن فعال، پایانی ندارند. هر چه وضعیت معادن رونق بیشتری داشته باشد، وضعیت بازار کار نقشه برداری نیز بهتر خواهد بود. تحریم‌های اقتصادی بخش معادن کشور را تا حد زیادی به حال تعطیل درآورد در نتیجه تعداد زیادی از نقشه برداران، کار خود را از دست دادند.

در صورتی تحریم‌ها در دوران رئیس جمهور بایدن برداشته شوند، بسیاری از این معادن فعالیت خود را از سر خواهند گرفت و فرصت‌های شغلی زیادی پیش روی نقشه‌برداران قرار می‌گیرند.

از آن جایی که اکثر معادن در مناطق دور افتاده و خالی از سکنه هستند، ممکن است خیلی از نقشه‌برداران عطای این شغل را به لقایش ‌ببخشند و در نتیجه بازار کار نقشه برداری در معدن چندان رقابتی نیست.

شرایط سیاسی و اقتصادی کشور

اقتصاد هر کشور وابستگی شدیدی به سیاستش دارد. در شرایطی که کشور در وضعیت سیاسی مطلوبی به سر نبرد، اقتصاد به هیچ وجه حال و روز خوبی نخواهد داشت و در نتیجه، ساخت‌وسازهای دولتی و خصوصی از رونق خواهند افتاد.

در مقابل اگر کشوری جایگاه سیاسی خوبی داشته و اقتصاد آن حال و روز خوبی داشته باشد، بودجه‌ی کافی در اختیار بخش دولتی و خصوصی برای انجام پروژه‌های زیرساختی مثل احداث سدها، احداث معادن و فعالیت در آن‌ها، احداث راه‌ها و پل‌ها، انجام پروژه‌های ساختمانی و … وجود خواهد داشت. همه‌ی این پروژه‌ها نیازمند استخدام مهندس نقشه‌بردار هستند.

۶ شغل پر درآمد در بازار کار نقشه برداری

۶ شغل پر درآمد در بازار کار نقشه برداری

در این بخش می‌خواهیم ۶ شغل نقشه‌برداری را که می‌توانید درآمدهای بسیار خوبی از آن‌ها داشته باشید، به شما معرفی کنیم.

نقشه‌بردار کنترل ساختمان

وظیفه‌ی نقشه‌بردار کنترل ساختمان این است که نقشه‌ی پیشنهادی ساختمان را مطالعه کرده و ببینید که آیا با مرزبندی‌ها، و قوانین ساخت‌وساز مطابقت دارد یا نه. در صورتی که تناقضاتی وجود داشته باشد، این مهندس باید توصیه‌های برای ایجاد تغییرات در نقشه‌ی پیشنهادی برای قرار گرفتن در مرزهای قانونی سازه و انطباق آن با قوانین ساخت‌وساز ارائه دهد. از وظایف و مسئولیت‌های کسانی که در ای جایگاه شغلی قرار می‌گیرند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سر زدن به محل ساخت پروژن‌های عمرانی و نظارت بر انجام و پیشرفت پروژه
  • بررسی و آزمایش زیربناها و لوله‌کشی‌های آب و فاضلاب
  • گزارش‌نویسی پس از هر بازدید
  • و …

برای این شغل باید مهارت‌های ارتباطی خوبی داشته باشید و به راحتی و با اعتماد به نفس باید نواقص نقشه‌ی اولیه را گوشزد کرده و پیشنهادهای خود برای برطرف کردن آن‌ها را ارائه دهید. یکی از ضرورت‌های این شغل این است که باید از جدیدترین قوانین ساخت‌وساز مطلع باشید. شرکت‌های خصوصی مهندسی عمران و شهرداری‌ها، نقشه‌بردار کنترل ساختمان را استخدام می‌کنند.

رزومه ساز

نقشه‌بردار ساختمان

یکی از فراوان‌ترین مشاغل در بازار کار نقشه برداری، شغل نقشه‌برداری ساختمان است. این مهندسین پیش از شروع به ساخت پروژه، در محل آن حاضر می‌شوند و با تجهیزات خاص خود، اندازه‌گیری‌های لازم را انجام می‌دهند. سپس باید یک فرم گزارش نقشه‌برداری را بر اساس داده‌هایی که گردآوری و تحلیل کرده‌اند، پر کنند.

این مهندسین علاوه بر اینکه باید از ساخته شدن ساختمان در مرز قانونی‌اش مطمئن شوند، باید وضعیت زمین را نیز به کمک مهندسین زمین‌شناسی بررسی نمایند تا از پایداری آن اطمینان حاصل کنند.

این کار می‌تواند بسیار زمان‌بر باشد. به علاوه، ممکن است شرکت مهندسی یا سازمان دولتی که برای آن کار می‌کنید، شما را به یک مأموریت خارج از محل سکونت مثل یک شهر دور افتاده، اعزام نمایند. مهارت‌های ارتباطی قوی نیز در این شغل اهمیت بالایی دارند.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام مهندس معمار و نقشه‌کش ساختمان، کلیک کنید.

نقشه‌برداری تجاری/مسکونی

نقشه‌برداران تجاری/مسکونی در مدیریت، خرید و فروش یا قرارداد بستن برای معاملات املاک و مستغلات، نقش دارند. تمرکز عمده‌ی این مهندسین روی مشاوره، توسعه، سرمایه‌گذاری، مدیریت یا نقشه‌کشی است.

آگاهی از وضعیت کنونی بازار املاک و مستغلات برای استخدام شدن به عنوان نقشه‌/کش املاک و مستغلات ضروری است. معمولا شهرداری‌ها و شرکت‌های مهندسی خصوصی جایگاه‌های خالی برای این پست دارند.

مطالب مرتبط: آگهی های استخدام جدید

متره و برآورد

نقشه‌برداران متره و برآورد از طریق کار کردن با نقشه‌های ساختمانی، میزان مصالح، زمان ساخت، کارگران مورد نیاز و هزینه‌ی کلی ساخت پروژه را تخمین می‌زنند. این کار، صرفا یک شغل دفتری است و نیازی به حضور در محل ساختمان ندارد.

نقشه‌بردار معدن

یکی از پرتعدادترین جایگاه‌های شغلی در بازار کار نقشه برداری، نقشه‌برداری معدن است. دو دلیل برای زیاد بودن فرصت‌های شغلی برای نقشه‌برداران معدن وجود دارد:

  • معادن فعال به طور پیوسته به نقشه‌برداران نیاز دارند زیرا همواره در حال توسعه هستند
  • این شغل نیازمند حضور در مکان‌های دور افتاده است و بنابراین، رقابت چندانی برای تصاحب فرصت‌های شغلی نقشه‌برداری معدن وجود ندارد

این نقشه‌برداران باید ارزش تجاری، آسیب‌های زیست‌محیطی و امکان‌پذیری بخشی از زمین برای استفاده به عنوان معدن را ارزیابی کنند و برای عقد قراردادهای حقوقی، مذاکره نمایند. نقشه‌برداران معدن از پردرآمدترین مهندسین در این گروه شغلی هستند.

برای مشاهده‌ی آگهی‌های استخدام نقشه‌بردار معدن کلیک کنید.

نقشه‌بردار برنامه‌ریزی و توسعه

کار این نقشه‌برداران، مشورت دادن به بخش‌های دولتی یا خصوصی برای سرمایه‌گذاری روی پروژه‌ها است. این نقشه‌برداران باید کاملا از وضعیت بازار ساخت‌وساز و مهندسی عمران با خبر باشند و اطلاعات ارزشمندی را در رابطه با برنامه‌ریزی، توسعه و سودآوری پروژه‌ها در اختیار کارفرمایان خود قرار دهد. وظایف و مسئولیت‌های یک مهندس نقشه‌بردار برنامه‌ریزی و توسعه عبارتند از:

  • شناسایی فرصت‌های سرمایه‌گذاری جدید
  • مذاکره کردن برای پذیرش پروژه‌های پیشنهادی
  • آماده‌سازی و ارائه‌ی فرم‌های برنامه‌ریزی
  • مدیریت پروژه‌ها و اطمینان از انطباق آن‌ها با قوانین ساخت‌وساز

حقوق ماهیانه مهندس نقشه بردار

حقوق ماهیانه مهندس نقشه بردار

حقوق ماهیانه مهندس نقشه بردار به عوامل مختلفی مثل سطح تجربه، مدرک تحصیلی، نوع و محل پروژه، جایگاه شغلی و کارفرما بستگی دارد. برای مثال، شاید یک مهندس نقشه‌برداری در یک سازمان دولتی با مدرک تحصیلی کاردانی درآمدی تقریبا به اندازه‌ی کسی داشته باشد که دارای مدرک تحصیلی لیسانس دارد ولی در شرکت‌های خصوصی معمولا افرادی که سابقه کار ندارند و سطح تحصیلاتشان پایین است، حقوقی حتی پایین‌تر از حقوق وزارت کار می‌گیرند. البته این شغل‌ها معمولا کارآموزی هستند.

در مقابل،در شرکت‌های خصوصی، جایگاه‌های شغلی نظارتی و مدیریتی، درآمدهای بالاتری در مقایسه با جایگاه‌های شغلی مشابه در سازمان‌های دولتی دارند.

نگاهی به آینده شغلی رشته مهندسی نقشه برداری

با پیشرفت‌هایی که در فناوری رخ داده است، تجهیزات و تکنیک‌های نقشه‌برداری جدیدی در حال توسعه هستند. اخیرا پیشرفت‌های زیادی در علم نقشه‌برداری و روش‌های آن صورت گرفته است. این پیشرفت‌ها، باعث افزایش دقت کارها و محاسبات نقشه‌برداری شده‌اند. برای مثال، استفاده از GPS در روش‌های مدرن نقشه‌برداری یکی از تغییراتی است که روی اندازه‌گیری‌های زمینی اثر داشته است. GPS یک فناوری متحول کننده در نقشه‌برداری محسوب می‌شود زیرا بسیار دقیق، سریع و قابل اعتماد است.

به علاوه، با پیشرفت فناوری و دسترسی عمومی بیشتر به داده‌های زمین-فضایی (geospatial) به واسطه‌ی برنامه‌هایی مثل گوگل ارث، نقش و کارهای نقشه‌برداران نیز تغییر می‌کند. به عنوان مثال، برای بعضی از کارهایی مثل جمع‌آوری داده‌ها، نیازی به نقشه‌برداران نیست زیرا داده‌ها از پیش موجود هستند. در نتیجه، نقشه‌برداران این روزها کارهایی مثل مدیریت و تحلیل داده‌ها را انجام می‌دهند. بنابراین، نمی‌توان گفت که پیشرفت در این فناوری‌ها، ضرورتا به معنی بدتر شدن بازار کار نقشه برداری نیست. در مجموع می‌توان گفت که آینده شغلی رشته مهندسی نقشه برداری در گروی این است که فارغ‌التحصیلان و دانشجویان این رشته تا چه اندازه خودشان را با این تغییرات سازگار می‌کنند.

چالش‌های پیش روی نقشه‌برداری

امروزه، با توسعه‌ی ابزارهای نقشه‌برداری، بسیاری از کارها، تخمین‌ها و اندازه‌گیری‌ها در نقشه‌برداری، آسان شده‌اند. چالش‌هایی که امروزه پیش روی نقشه‌برداران وجود دارند، شامل ساخت و مدیریت داده‌ها، استفاده از این داده‌ها است. نقشه‌برداران امروزی باید بتوانند از فناوری‌های پیشرفته، در کارهای خود استفاده کنند.

مطالب مرتبط: استخدام مهندس معمار؛ معرفی شغل، بازار کار، شرایط و نیازمندی‌ها

به عنوان مثال، امروزه استفاده از پهپادها و ماهواره‌ها در نقشه‌برداری امکان‌پذیر است و نقشه‌بردار باید بتواند با این ابزارها کار کند.

چنین تغییر و تحولاتی در نقشه‌برداری به تدریج سبب می‌شوند که مشاغل متنوعی در این حوزه‌ی شغلی ایجاد شوند. در صورتی که نتوانید خود را با این فناوری‌های پیشرفته تطبیق دهید، در آینده جایی در بازار کار نقشه برداری نخواهید داشت.

وضعیت بازار کار نقشه برداری چگونه است؟

بازار کار نقشه برداری

بازار کار این رشته در سال های اخیر رشد بسیار زیادی داشته است با این حال، سرعت رشد بازار کار نقشه برداری از سال ۲۰۱۹ تا سال ۲۰۲۹،‌ حدود ۲ درصد تخمین زده شده است که از میانگین سرعت رشد تمامی مشاغل، پایین تر است.

جمع‌بندی

اولین مرحله در شروع ساخت هر سازه‌ای روی زمین، نقشه‌برداری است. این شغل در ساخت بسیاری از زیرساخت‌ها مثل سدها، جاده‌ها خطوط راه آهن، فرودگاه‌ها، تونل‌ها و ایستگاه‌های متروها، ساختمان‌های مسکونی و تجاری و … اهمیت بسیار زیادی دارد.

عوامل مختلفی مثل وضعیت بازار کار مهندسی عمران، موقعیت جغرافیایی، قیمت مصالح، نیاز به انرژی برق‌آبی، وضعیت و رونق معادن و عوامل سیاسی و اقتصادی روی بازار کار این شغل تأثیر دارند.

پیشرفت‌های اخیر در فناوری و استفاده از پهپادها و ماهواره‌ها برای اندازه‌گیری‌ها و تهیه‌ی نقشه‌هایی از سطح زمین، کارهایی مثل گردآوری داده‌ها در این رشته را بسیار آسان کرده‌اند و مهندسین نقشه‌بردار برای اینکه بتوانند جایگاه خود را در بازار کار نقشه برداری حفظ کنند، باید کار کردن با این فناوری‌ها را بیاموزند و خودشان را با تحولاتی که در این رشته در حال رخ دادن است، سازگار کنند.

مطالب مرتبط: استخدام مهندس معمار

منبع

prospects

مدیریت

لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.لورم ایپسوم یا طرح‌ نما به متنی آزمایشی و بی‌معنی در صنعت چاپ، صفحه‌آرایی و طراحی گرافیک گفته می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا